Britten: regels aanscherpen na weer ToBRFV-vondst

12-05-2020 | |
ToBRFV in tomatengewas. - Foto Heike Scholz-Döbelin
ToBRFV in tomatengewas. - Foto Heike Scholz-Döbelin

Protocollen voor de productie en import van tomatenplanten en -zaad moeten aangescherpt worden om verdere verspreiding van ToBRFV tegen te gaan.

Dat schrijft het Britse landbouwschap Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB) naar aanleiding van nieuwe vondsten in het Verenigd Koninkrijk. Na één vondst in 2019 is het aantal vondsten in het Verenigd Koninkrijk dit seizoen gestegen naar vier. Recent meldde het internationale plantgezondheidsplatform Eppo al de vondst en ruiming van twee kassen in het westelijk gelegen Worchester.

Het tomatenvirus is nu in twee nieuwe kassen aangetroffen, maar de locatie van de kassen is nog niet gecommuniceerd. Ook is niet duidelijk of de twee nieuwe kassen geruimd zijn. Bij de eerste besmettingen werd wel volledig geruimd.

Aanscherping productieprotocollen nodig

AHDB wijst op productieprotocollen. “Plantenkwekers en telers worden geadviseerd om hun productieprotocollen bij te stellen, zeker als het gaat om de import van zaad en planten, maar ook teelthygiëne om te helpen de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.”

De Britse plantgezondheidsdienst Defra meldt dat ToBRFV ook is aangetroffen in geïmporteerd zaad voor particulieren en in importtomaten. Deze recente vondsten op Britse tomatenteeltbedrijven volgen op monitoringsonderzoek door de inspectiediensten Plant Health and Seeds Inspectorate (PHSI).

Regels import tomatenzaad checken

Defra schrijft dat sinds najaar 2019 Europese noodmaatregelen zijn genomen met een verscherping van regels op import van zaad. Deze worden nu tegen het licht gehouden, stelt de overheidsdienst. Het advies van AHDB om productieprotocollen tegen het licht te houden, laat zien dat de Britten een aanscherping nodig vinden. De Britten denken dat de zaadroute een belangrijke besmettingsroute is, terwijl dat nog altijd niet duidelijk uit onderzoek is gebleken.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer