Doorgaan naar artikel

Boycot niet hoofdoorzaak van lage paprikaprijzen

De extreem lage paprikaprijzen van de laatste weken werden vooral veroorzaakt door een enorme oogstpiek en de vakantiedip in de vraag. De (vrees voor een) handelsboycot door Rusland gaf hooguit het laatste zetje, leren een blik op de cijfers en een rondgang in de sector.

Vandaag, nota bene nog geen dag na de bekendmaking van de importboycot door Rusland, gaan de klokprijzen  van rode en gele paprika omhoog. Deze ontwikkeling diende zich woensdag al aan met prijzen rond 38 cent per kilo, een dubbeltje hoger dan begin deze week.  Groene paprika klom, vanwege krimpend aanbod, al twee weken eerder uit het dal en noteerde gisteren prijzen iets onder een euro per kilo en vandaag zelfs rond € 1,30 per kilo. De prijs van oranje paprika ging begin deze week al omhoog. Als gevolg van de duurder wordende groene paprika deden handelaren liever een oranje paprika in de mixverpakking dan een groene. De prijzen voor gele en rode paprika (vandaag rond 50 cent per kilo) zijn nog steeds ver beneden kostprijs, maar er zit in ieder geval verbetering in.

Mismatch aanbod-vraag

De voornaamste reden voor de extreem lage paprikaprijzen van de laatste weken ligt in de hoge aanvoerpiek. Door een periode met mooi weer na een donkere periode was er een groot zetsel aangekomen. Door de hitte rijpte dat ook nog eens extra snel af. De afgelopen weken werd er gemiddeld ongeveer 1,4 kilo per vierkante meter gesneden, maar op individuele bedrijven was dat soms nog een stuk hoger. “We hebben afgelopen zaterdag tot 17 uur met man en macht gesneden en gesorteerd. Voor zover ik me herinner is dat nooit eerder voorgekomen”, zegt een teler van rode paprika in Berkel en Rodenrijs. Om niet achterop te raken oogst hij iedere 4 tot 5 dagen rond, zodat hij ondanks de snelle doorkleuring goede kwaliteit kan blijven leveren.

De uitzonderlijke aanvoerpiek valt samen met de traditioneel zwakke vraag naar groenten en fruit. “Week 31, 32 en 33 zijn altijd de moeilijkste verkoopweken want dan is heel Europa op vakantie”, zegt een verkoper bij een grote handelsfirma. Hij raadt zijn collega-handelaren af om hun gekoelde hallen vol te zetten met goedkope paprika’s. “Kwalitatief is het niet denderend. Er zit vaak een krimpscheurtje, zonnebrandje of beschadiging op en je ziet dat veel partijen net wat langer aan de plant hebben gehangen. Bij ons staan ze nooit langer dan twee dagen.”

‘Iedereen was al voorzichtiger’

Pas op de derde plaats komt de crisis rond Oekraïne en de handelsboycot door Rusland.  Wel heeft de dreigende boycot zijn schaduw vooruit geworpen. “Iedereen is voorzichtiger geworden met verladingen naar Rusland. Want niemand wil nog eens meemaken dat vrachtwagens vol groenten en fruit tien dagen stil staan aan de grens waarna je alles kunt storten. Dat overkwam ons toen Rusland tijdens de EHEC-crisis plotseling de grenzen dichtgooide”, zegt een verkoper van een van de drie op Rusland gespecialiseerde handelsbedrijven. Tot vandaag de boycot inging beleverde hij nog heel wat van zijn vaste relaties. “Maar het is altijd al rustiger in deze periode want er is meer lokaal product. Bovendien levert de handel nu te weinig op door de lage prijzen om veel risico’s te gaan lopen.”

Herstel kan wel even duren

Nu de oogstpiek vrijwel voorbij is, komt de markt mogelijk weer enigszins in balans. Afhankelijk van de aangelegde voorraden zal dat korter of langer duren. Normaal trekken de prijzen in week 35 aan. Door de boycot zal de druk op de paprikamarkt wel wat toenemen. In de zomer is Nederland verreweg de grootste aanbieder van paprika en spelen andere aanbieders een ondergeschikte rol. Toch kunnen ook kleine hoeveelheden verstorend werken als de markt al verzadigd is. “Er is overal lokaal product. Ik kwam in Oost-Europa Oostenrijkse paprika tegen, terwijl Oostenrijk normaal gesproken alleen voor de eigen markt produceert”, merkt een handelaar op. Daar staat tegenover dat er misschien minder Turkse paprika naar de Duitse markt zal gaan vanwege een toegenomen vraag uit Rusland. Turkije valt buiten de boycotmaatregelen van Poetin en is traditioneel al een belangrijke leverancier van groenten en fruit.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin