Bloemkool gaat uitzonderlijk rare weken tegemoet

16-05-2013 | Laatste update op 09-11 | |
Bloemkool gaat uitzonderlijk rare weken tegemoet

De Nederlandse bloemkoolproductie is bijzonder klein. In vergelijking met andere jaren heeft de vroegste bloemkool door het winterweer in maart zo’n 14 dagen achterstand opgelopen, en is de huidige winterbloemkoolproductie minimaal. Wat wel oogstbaar is, is vaak van zeer matige kwaliteit.

In de ons omringende productiegebieden is de situatie vergelijkbaar of ongunstiger: in de Duitse Pfalz is er amper productie, net over de grens (Krefeld) is de achterstand voor vroege bloemkool vergelijkbaar met die in Nederland. In Polen viel rond Pasen nog sneeuw. In Engeland is men drie weken geleden pas gestart met planten, wat maakt dat er in juni amper productie te verwachten is. Zo ook in Noord-Duitsland (boven Hamburg) Hier werd pas in week 15 en 16 gestart met planten, amper een maand geleden.Winterbloemkool op


Dit alles maakt dat de bloemkool die nu in de schappen ligt, hoofdzakelijk van Franse origine is, voor een klein deel aangevuld met Spaanse bloemkool. Over hoe lang de Franse productie nog op peil blijft, verschillen de meningen. Er zijn bronnen die menen dat de Franse aanvoer de komende week (week 21) gaat opdrogen. Anderen menen dat het niet zo’n vaart gaat lopen.

De winterbloemkoolproductie beperkt zich dit voorjaar in Noord-Holland nagenoeg uitsluitend tot de latere rassen. Syngenta-adviseur Joop Hof schat dat zo’n 20 tot 25 procent van het late winterareaal in Noord-Holland wordt geoogst. Deze kool is gemiddeld genomen van magere kwaliteit. Op Texel staat niets meer.De productie in Zeeland loopt eveneens op zijn eind. Het bedrijf Lobros Brothers in Serooskerke, een van de weinigen in deze regio met winterbloemkool, verwacht tot volgende week woensdag te snijden. De prijsvorming voor de grote maten is met een stuksprijs van €1 tot €1,20 nog netjes, maar de kleine maten worden met prijzen tot €0,50 ronduit slecht betaald. Een uitzondering hierop vormen de kleine maten van superkwaliteit, signaleert Werner Louwerse. Dit aandeel is echter maar zeer beperkt. Het bedrijf startte eind april met de oogst van winterbloemkool, de achten deden toen €1 per stuk, de tienen gingen weg voor €0,70.Aanvoergat tot juni


De komend twee, drie weken worden ‘bijzonder’, gezien het oogstgat tussen de laatste winterbloemkool en vroegste bloemkool. Verwacht mag worden dat de aanvoer vanaf juni op gang gaat komen, met een hausse in de daaropolgende weken. Dat kan zeker in eerste instantie positief uitpakken voor de prijsvorming, ook omdat het handelskanaal volledig leeg is. Voorwaarde is wel de kwaliteit en de houdbaarheid van die vroege kool in orde zijn. Dat is belangrijk als het volume toeneemt, met name voor discounters. Blijft de bewaarbaarheid van bloemkool achter, waardoor het niet of beperkt in de winkelschappen wordt gelegd, dan kan dat de prijsvorming nog behoorlijk tegenwerken.

 

Verwachting: goede prijzen voor grote maten van goede kwaliteit

 

 

bloemkool klokprijzen the Greenery in euro/stuk

Product/datum 8-5 9-5 10-5

13-5 14-5

15-5

16-5
8 I-2

0.44

—–

0.57 0.42 0.37 —–

0.35
 

 

 

bloemkool klokprijzen the Greenery in euro/stuk. Vanaf 10/5 geen zessen voor de klok
Product/datum 29-4 30-4 1-5

3-5 6-5

7-5

8-5
6 I-2

1.49

—–

1.13

1.24

1.35

1.21

1.20

Stallen
Joost Stallen redacteur vollegrondsgroenteteelt
Meer over


Beheer