Doorgaan naar artikel

‘Belgische supers herontdekken eigen groenten’

Afbeelding

Supermarkten hebben in 2010 begrepen dat er zonder onze telers geen vers en kwalitatief hoogstaand product in hun schappen komt, aldus commercieel manager Jos Van Dessel van de Mechelse Veilingen. “De prijzen op de veiling herstelden zich, maar de telers werden wel geconfronteerd met hogere kosten en een tegenvallende oogst.”

Telers kregen volgens Van Dessel normale prijzen op de veiling, maar opnieuw werden ze geconfronteerd met hogere energiekosten. Daarenboven werden ook de meststoffen duurder en de arbeidskosten zwaarder. Dat drukte het rendement”, vertelt hij in De Gazet van Antwerpen.
Behalve door hogere kosten, werd het inkomen gedrukt door de tegenvallende opbrengst per vierkante meter. “Dit is te wijten aan het grillige teeltseizoen. Een koud voorjaar, hitte in de zomermaanden, weinig licht vanaf augustus en een koud najaar”, verklaart Van Dessel.

Tomaat en asperge koplopers
Voor de veiling was 2010 wel een goed jaar. Tomaat blijft het topproduct van de Mechelse Veilingen, met 110.000 ton maakt het 45 procent van de omzet uit. Ook komkommer deed het goed dit jaar. Er werden 72 miljoen stuk verhandeld, een stijging van 45 procent ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast gelden sla (70 miljoen stuks) en paprika (13 miljoen kilo) als topproducten van de serreteelt.
Wat de vollegrondgroenten betreft, deed de asperge het zeer goed. Er werd 1,5 miljoen kilo van de groente verhandeld. Bloemkool had daarentegen een slecht jaar. De productie bleef ongeveer gelijk op 7 miljoen stuks, maar de kwaliteit en prijs vielen tegen. Zeventig procent van de groenten in de Mechelse Veilingen werd geëxporteerd.

Bron: Gazet van Antwerpen – bewerkt door Joost Stallen

Beheer
WP Admin