Doorgaan naar artikel

Belgische preiprijzen schieten omhoog

De huidige krapte aan prei Europees gezien, heeft alles te maken met de gevolgen van de droogte tijdens het groeiseizoen - Foto: Stan Verstegen.

De huidige krapte aan prei Europees gezien, heeft alles te maken met de gevolgen van de droogte tijdens het groeiseizoen - Foto: Stan Verstegen.

De prijzen voor prei schieten op de Belgische veilingen omhoog. REO Veiling noteert prijzen boven € 1,60 en BelOrta zelfs tussen € 1,80 en € 1,90 per kilo.

De woordvoerder van REO Veiling verklaart de momenteel sterk stijgende prijzen door een krapte aan prei op Europese schaal. Die krapte heeft alles te maken met de gevolgen van de droogte tijdens het groeiseizoen. Op REO Veiling wordt op de hoofdveildagen maandag, woensdag en vrijdag zo’n 140 tot 150 ton prei aangevoerd. Dat is vergelijkbaar met vorig jaar, maar kennelijk is de vraag op dit moment een stuk groter.

Ging prei met tripsschade lange tijd wat moeilijker van de hand, momenteel wordt er ook voor export meer geaccepteerd, omdat er te weinig aanbod is van kwaliteitsprei van Flandria-kwaliteit. Naar schatting is het huidige aanbod aan Flandria-kwaliteit ongeveer een derde van de huidige aanvoer. Naar verwachting zal trips gedurende nog zeker een maand de kwaliteit van de prei parten spelen.

REO Veiling

Het prijsniveau voor de sortering 3-4 FLMW lag bij REO Veiling tussen half juli en half augustus tussen 50 een 77 cent. Na een prijsdip op 12 augustus van 26 cent ging de prijs gestaag omhoog. In de periode van 24 augustus tot 12 september zat de prijs tussen 77 cent en € 1,02. Op 14 september werd € 1,32 betaald en op 21 september € 1,63.

BelOrta

Bij BelOrta zit de prijs voor de sortering 3-4 E ME tussen 24 augustus en 13 september rond de € 1,04 per kilo. Op 15 september is dat € 1,49 en op 21 september € 1,94.

ZON fruit & vegetables

Bij ZON fruit & vegetables is ook sprake van stijgende prijzen, maar wel op een lager niveau. Daar steeg de prijs tussen 24 en 30 augustus van 53 cent naar € 1,10 om daarna terug te zakken tot 42 cent op 2 september. Sindsdien is sprake van een stijgende prijstrend met 95 cent als prijs op 22 september.

Duitse groothandelsmarkten

Op de Duitse groothandelsmarkten wordt deze week Nederlandse prei voor gemiddeld € 1,24 per kilo verhandeld en dat prijsniveau ligt 13% hoger dan vorige week, meldt het Duitse marktbureau AMI. Voor Belgische prei is de gemiddelde prijs € 1,47.

Vooruitzicht: aanhoudende krapte in de aanvoer.

Beheer
WP Admin