Doorgaan naar artikel

Bedrijfsmatige insteek bij nieuw project duurzaam zachtfruit

Onder de naam ForwardFarming Fruit starten Zachtfruitbedrijf Schalkwijk, The Greenery, Centrale Adviesdienst Fruitteelt (CAF) en Bayer CropScience een project rond het duurzaam telen van zachtfruit. De aftrap werd gegeven tijdens de officiële opening van het nieuwe koelhuis van Zachtfruitbedrijf Schalkwijk.

Zachtfruitbedrijf Schalkwijk is dit voorjaar al gestart met de aanplant voor het project ForwardFarming Fruit. Die aanplant staat op een andere locatie in Schalkwijk en maakt onderdeel uit van een speciaal voor dit project aangekocht bedrijf ter grootte van 19 hectare. Naast Zachtfruitbedrijf Schalkwijk zijn de partners in het project The Greenery, het CAF en Bayer CropScience. Alle vier partijen zijn tevens voor 25% medefinanciers van het project. Het project beoogd een zo duurzaam mogelijke teelt van zachtfruit te bewerkstelligen. Ook is het een demonstratiebedrijf om te laten zien wat er gebeurt op het gebied van duurzaamheid in zachtfruit.

Combinatie van nieuwigheden

De aanplant van een windscherm met meerdere soorten wilgen, beuken en elzen is één van de nieuwigheden die getest worden. Het doel is meer natuurlijke vijanden te trekken.

Ook gaat de aandacht uit naar het inpassen van biostimulanten (plantversterkende middelen en bodemverbeteraars), maar ook ‘groene’ middelen. Het doel is om op termijn nog maar 4 chemische middelen te gebruiken. Die dienen dan als correctiemiddel voor als het met bladluizen, spint, meeldauw of Botrytis uit de hand dreigt te lopen bij de aanpak zonder chemie.

Verder wordt gewerkt met biologische bestrijders en worden bloemenmengsels getest op hun geschiktheid als bloemstrook. Ook is er samenwerking met een imker voor de optimale inzet van bijen en vindt de bemesting plaats aan de hand van bodemscans.

Koelhuizen op één locatie

Met de bouw van het nieuwe koelhuis met een capaciteit van 270 ton zit de totale opslagcapaciteit van Koelhuis Schalkwijk nu op 500 ton op één locatie aan de Schalkweg. Voor de lange bewaring tot 9 maanden van rode bes wordt gebruikgemaakt van ULO-koeling bij een temperatuur net onder 0 graden. Het seizoen van blauwe bes – die het bedrijf voor derden bewaard – wordt met maximaal 8 weken verlengd door het product net boven 0 graden te bewaren. Het gebruikte koelmiddel is temper. Via een warmtewisselaar wordt de vrijkomende warmte gebruikt voor het ontdooien van de verdampers en het verwarmen van de vloeren van laaddocks om ze vorstvrij te houden.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin