‘Bassin was schot in de roos’

25-08 | |
Van genummerde peren mat Alkema de groei. - Foto: André Alkema
Van genummerde peren mat Alkema de groei. - Foto: André Alkema

Fruitteler André Alkema in het Zeeuwse Sint- Maartensdijk is dolblij dat hij een eigen waterbassin heeft laten aanleggen.

Alkema was tot vorige week druk met de voorbereidingen voor de oogst van zijn Conference en Xenia. “Ik heb er zin in! Ze hangen er mooi aan en ik heb voldoende mensen. Als het dan ook nog fatsoenlijk weer is, wordt het weer een feestje.”

Flink geïnvesteerd in water

Van de hitte van vorige week hebben de peren weinig last gehad. “De laatste jaren heb ik flink geïnvesteerd in water. Vier jaar geleden heb ik waterbevloeiing aangelegd en vorig jaar een bassin en beregening. Dat was nu natuurlijk gelijk een schot in de roos! Je doet zoiets, terwijl je hoopt het zo weinig mogelijk nodig te hebben, maar het bassin is dit jaar al twee keer leeg geweest. En dat terwijl ik nog overwogen heb, het bassin iets kleiner te maken, zodat er nog een paar rijtjes peren extra konden staan!”

Peren mooi dik

Dankzij het water zijn de peren mooi dik. “Van twee takken heb ik de peren genummerd. Daarvan meet ik wekelijks de omvang. Normaal groeien ze 3 à 4 mm per week, tijdens de warmte was dat dik 2 mm. Maar dat scheelt straks wel 10 tot 20%! Ik verwacht dat het aantal kilo’s daardoor wat zal achterblijven.” Over de kwaliteit is Alkema dik tevreden. “De hoeveelheid zonnebrand mag geen naam hebben, zeker als je dat vergelijkt met anderen. Af en toe heeft er een een geel jasje, maar ik heb de hoop dat dat nog weg trekt. De vorm is mooi, ik heb weinig flesperen en ze hebben een mooie dikke kont. Net als het andere fruit dit jaar, zal het suikergehalte hoog zijn.”

Met hoogwerkers koppen plukken

In week 34 begint hij met twee hoogwerkers de koppen te plukken, voor directe sortering. “De week daarna gaan we met een hele club echt beginnen. Eerst twee weken Conference, daarna twee weken Xenia. Die peren gaan allemaal de koeling van FruVo in.”

Alkema
André Alkema Perenteler
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer