AVAG onderzoekt investeringsfonds

15-06-2021 | Laatste update op 31-08 | |
Glastuinbouwprojecten worden groter, wat een consolidatieslag veroorzaakt bij tuinbouwtechniekbedrijven. - foto: Ton van der Scheer
Glastuinbouwprojecten worden groter, wat een consolidatieslag veroorzaakt bij tuinbouwtechniekbedrijven. - foto: Ton van der Scheer

Tuinbouwtechniekbedrijven zijn steeds vaker ook financieel betrokken bij glastuinbouwprojecten. Daarom onderzoekt AVAG een investeringsfonds.

Dat meldt voorzitter Annie van de Riet van de branchevereniging voor de glastuinbouwtechnieksector in een webinar van Rabobank, gehouden op 15 juni. Rabobank denkt ook mee bij de vorming van het fonds. “AVAG-leden worden steeds vaker actief stakeholder in glastuinbouwprojecten. Behalve ontwerpen, bouwen en onderhouden spelen onze bedrijven steeds vaker ook een rol als operator”, aldus Van de Riet. Ze beaamt de constatering die Rabobank doet in een recent gepubliceerd rapport over de positie van de Nederlandse tuinbouwtechniek. Voor het bouwen van een kas werd in het verleden doorgaans eerst een investeringsplan opgesteld en dan financiering gezocht, maar nu wordt dat gecombineerd.

‘Grotere en onwetendere opdrachtgevers’

“De consolidatieslag die we in de technieksector zien, is het noodzakelijke antwoord op steeds grotere én steeds onwetender opdrachtgevers”, voegt van de Riet toe. “Nederlandse tuinders weten precies wat ze willen. Maar internationale investeerders en overheden kennen de technische details helemaal niet.”

Actievere rol en nauwere samenwerking

Dat laat ruimte voor een actievere rol van kassenbouwers en installateurs, tot en met het risicodragend participeren in projecten. En dat vertaalt zich weer in nieuwe samenwerkingsvormen, zoals Atrium Agri. In dit in 2019 gestarte cluster van bedrijven werken inmiddels kassenbouwers VB, Bom Group en Havecon samen met PB Tec, CambridgeHOK en VEK Adviesgroep. “Zelfstandige bedrijven die elk afzonderlijk gezond en winstgevend moeten zijn en blijven, maar die samen meer kunnen bereiken dan los van elkaar”, schetst Edward Verbakel van VB.

De aan het Rabobank-webinar deelnemende techniekbedrijven lieten in een poll doorschemeren dat ze in de nabije toekomst zichzelf zien toegroeien naar zo’n zelfde rol: onderdeel van een gespecialiseerd Nederlands tuinbouwconsortium in plaats van zuiver zelfstandig blijven operen en concurreren.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur


Beheer