Aspergeprijs loopt weer op

14-05-2011 | |
Aspergeprijs loopt weer op

Na een periode van grote aanvoer en lage prijzen, gaat de opbrengstprijs voor asperges langzaam weer omhoog.

De temperatuurdaling zorgt voor een tempering in de aanvoer. 

De aspergetelers hebben tot nu toe geen slecht seizoen gehad. Met de paasdagen was er voldoende aanvoer om supermarkten te beleveren en is er dankzij de beschikbare volumes al behoorlijk verdiend. Na Pasen zakte de prijs wat terug, als gevolg van een productiepiek die werd veroorzaakt door het warme weer, maar daar lijkt na week 19 weer een kentering in te komen.

Extra acties
Begin week 19 kwam de prijs evenwel uit op een magere 2,25 tot 2,75 euro voor de dubbel klasse A, voor de middenklasse schommelde de prijs rond de 2 euro per kilo. Voor de klasse 2 was 1 euro het maximaal haalbare. Het lage prijsniveau heeft niet alleen nadelen, want door die daling is het voor een aantal klanten juist interessanter geworden om het product in het assortiment op te nemen, waardoor de vraag weer stijgt. Bij veel supermarkten stonden bovendien extra acties gepland, waardoor de volumes toch redelijk snel hun weg naar de klant konden vinden.

Na een periode van forse aanvoer verwachten telers en handelaren dat de komende weken wat meer rust en stabiliteit gaan brengen. De prijs loopt in week 19 langzaam op tot boven de 3 euro per kilo voor de beste klasse en zal naar verwachting in week 20 boven de 4 euro uitkomen. Het koelere weer zorgt voor een broodnodige rem op de productie. Bovendien zijn veel jonge percelen dan uit de productie.

Niet alle telers liften overigens mee op de tendens die de dagprijs laat zien. Bij telersvereniging De Brabantse Wal wordt dit jaar opnieuw geprofiteerd van de huisverkoop. In deze regio wordt 90 procent van de asperges aan huis verkocht en dat loopt goed door, voor normale prijzen, aldus een woordvoerder van de vereniging.

Supermarktprijzen
In week 19 hebben zes Nederlandse supermarkten acties met witte asperges. Het aanbod varieert van 1,79 euro per 500 gram (Vomar) tot 2,49 euro per 500 gram bij Poiesz, Super de Boer en Dirk van den Broek. Ook in week 18 waren er bij zes supermarkten acties met het witte goud. In die week stuntte Hoogvliet met 1,99 euro per 500 gram. Terwijl Albert Heijn, Golff en Spar 1 euro extra rekenden voor hetzelfde gewicht. Het ging hier in de meeste gevallen overigens om de middenklasse asperge.

 

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Brammert Waagmeester

Waagmeester
Brammert Waagmeester voormalig freelance marktredacteur
Meer over


Beheer