Doorgaan naar artikel

Aspergeaanbod neemt flink toe in Europa

Het aspergeaanbod in Europa komt inmiddels op een behoorlijk niveau. Behalve in Nederland, begint nu ook vanuit België en Duitsland asperge aangevoerd te worden, wat stevig druk zet op de prijzen.

In week 18 liep de prijs op de veiling naar vrijdag al stevig terug. Vrijdag leverde een kilo klasse AA Extra Wit 6,70 –7,90 op (Greenery). Maandag ging daar nog eens 2 euro vanaf. Dinsdag kwam de kiloprijs uit op 4,10 – 4,50 euro per kilo. Voor de AA (violet) liggen de prijzen momenteel een euro lager.

Behalve witte asperges zijn er inmiddels ook groene en paarse asperges op de markt. Groen klasse AA doet dinsdag 3,60 tot 3,80 euro per kilo. Paars zit op een prijsniveau van 3,30 tot 3,60 euro. Het weerbeeld blijft voorlopig ongewijzigd en dus wordt geen opvallende verandering in het aanbod verwacht.

De prijs voor prei is sinds eind van week 18 weer wat aangetrokken. De prijs op de Nederlandse veiling komt dinsdag uit op gemiddeld 95 cent per kilo. Het lijkt erop dat er goed op kwaliteit gestuurd wordt, omdat het aanbod van kwalitatieve prei dat van de klasse 2 overstemt. Dat heeft een positief effect op de prijsontwikkeling. De prijs van witlof blijft op een hoog niveau. Witlof profiteert van het aanhoudende koude weer, waardoor de aanvoer van andere vollegrondsgewassen achterblijft.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Brammert Waagmeester

Share this

Brammert Waagmeester

voormalig freelance marktredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin