Ammerlaan: meer kassen aan nieuwe aardwarmteputten

12-12-2019 | Laatste update op 31-08 | |
Foto: Ammerlaan The Green Innovator
Foto: Ammerlaan The Green Innovator

Het aardwarmtebedrijf van Ammerlaan in Pijnacker-Nootdorp kan weer warmte leveren aan meer kassen nadat nieuwe putten zijn geboord.

Het potplantenbedrijf Ammerlaan The Green Innovator was 2,5 jaar uit productie door problemen in één van de eerste aardwarmtebronnen in Nederland. “De pijpen waren uit elkaar gedraaid, waardoor we er niet meer doorheen konden. Er zijn twee nieuwe putten geboord”, zegt eigenaar Leon Ammerlaan.

De bron kan nu 24 omliggende glasbedrijven verwarmen. Ammerlaan: “We hebben er nu een paar bij gekregen, maar we verwarmden al collegabedrijven toen de oude putten nog draaiden.”

Diepere putten

Naast de bedrijven worden een zwembad, een school, 500 flats en een sporthal verwarmd. Ook komende jaren is er naar verwachting nog ruimte voor verdere uitbreiding van het aantal afnemers, staat in het persbericht. Voor de nieuwe putten is 2,3 kilometer diep geboord, waar de oude putten 2 kilometer diep gingen. Deze zijn buiten werking gesteld.

Aardwarmteconstructie staat tussen de kassen van Ammerlaan. - Foto: Ammerlaan The Green Innovator

Aardwarmteconstructie staat tussen de kassen van Ammerlaan. – Foto: Ammerlaan The Green Innovator

Meerdere financiers

Met hulp van de gemeente Pijnacker-Nootdorp, BNG Bank, Rabobank, Meewind en Nationaal Groenfonds heeft Ammerlaan Geothermie BV de nieuwe boring tot stand gebracht. Veel van de kosten voor het uitvallen van de warmtebron op zijn bedrijf kwamen voor eigen rekening. De garantieregeling aardwarmte betaalt niet uit bij deze onvoorziene technische problemen. Er volgt wel uitbetaling als de putcapaciteit na de boring tegenvalt. Dat was bij Ammerlaan niet het geval.

Pijnacker-Nootdorp stak geld in het herstel om de gemeentelijke opdracht voor verduurzaming te realiseren. Na oplevering trekt de gemeente zich terug uit het project.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer