Doorgaan naar artikel

Alles rustig op gasmarkt

De gasmarkt lijkt even ingedommeld, maar dan wel op een 2 tot 4 keer zo hoog niveau dan 2 jaar geleden.

De gasprijs lijkt in een nieuw evenwicht te zijn gekomen tussen opwaartse en neerwaartse druk. Al voor de vierde week op rij blijft de prijs voor de twee volgende kwartalen rond de 60 cent. Ook de prijzen voor de komende jaren zijn eindelijk weer eens een tijd lang stabiel. Het heeft er alle schijn van dat de markt gewend is geraakt aan de nieuwe situatie zonder Russisch gas. Ook het weinig opzienbarende winterweer, met deze week uitstekende opbrengsten aan zonne-energie en dus minder gas nodig voor elektriciteitsopwekking, helpt mee om het prijsverloop rustig te houden.

Vergelijkbaar prijspeil begin 2022

Overigens bewijst een blik op de prijzen van exact een jaar geleden hoe relatief deze stabiliteit is. In de eerste zes weken van 2022 kende de gasprijs voor de twee volgende kwartalen een vergelijkbare hoogte, tussen 88 cent als hoogste prijs en 59 cent als laagste. Vlak voor het uitbreken van de oorlog in Oekraïne ging het wel wat onvoorspelbaarder op en neer tussen duurder en goedkoper. Een groter verschil zat hem in de koersen voor de volgende jaren. 4 jaar verder kon toen worden ingekocht voor 24 cent, nu voor 33 cent, een derde duurder dus.

2020

Een vergelijking met die goeie ouwe tijd van precies 2 jaar geleden: toen varieerden de prijzen van 17 cent voor het eerstvolgende kwartaal tot 15 cent voor 4 jaar verder.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin