Doorgaan naar artikel

’Alle tomaatjes los oogsten’

“Vanwege de hoge energieprijzen zijn we in december gestart met een kleine tomatenplant”, zegt Janus Kanters van tomatenteeltbedrijf Kleine Kaveling in Haarsteeg (Noord-Brabant).

Bijna de hele tuin van 2,5 hectare is nu met het ras Sweetelle (Syngenta) geplant. “We hebben een kleine plant naar huis gehaald. In het begin hebben we rustig aangedaan met stoken, omdat we nog geen energiecontract hadden. Vanaf februari hadden we de energie goed voor elkaar, waardoor we meer warmte in de teelt konden stoppen.”

Langzaam opstoken

Vanaf de start van de teelt is een paar uur per dag de dagtemperatuur rustig naar 21 graden Celsius opgestookt. De nachttemperatuur van 13 graden ging om 17:00 uur in en mocht er drie uur over doen om er te komen. Om 09:00 uur is de teelt in vier uur tijd langzaam opgestookt naar 21 graden dagtemperatuur.

In de maand februari is er meer warmte beschikbaar voor de tomaten. De dagtemperatuur is dan 24 tot 25 graden gegaan. Om 09:00 uur is er opgestookt om op 12:00 uur op 21 graden te zijn. Deze temperatuur is tot 17.00 uur vastgehouden. Daarna is tot 22:00 uur de temperatuur gezakt nar 18 graden. Van 22:00 tot 05:00 uur is de temperatuur teruggegaan naar 11 graden. Van 05:00 tot 09:00 uur is de teelt opgestookt naar 17 graden.

Het gewas begon vol te hangen en het weer zat niet mee

Hoge plantbelasting

In maart is er weer minder gestookt, omdat de plantbelasting omhoogging. “Het gewas begon vol te hangen en het weer zat niet mee.” De dagtemperatuur is dan 21 graden met 4 graden lichtverhoging. De nachttemperatuur 12 graden. “De plant staat goed in balans en daarom hoeven we ook niet hard te stoken.”

In week 13 staat de zesde tros in bloei. In week 14 verwacht de teler in de warme hoek van de kas de eerste kleuring van de tomaten. De eerste oogst wordt in week 15 of 16 verwacht.

Los oogsten

De snoeptomaten worden los geoogst. “Voor losse tomaatjes hebben we een betere afzet dan voor tros. Bovendien had Sunstream de laatste jaren geen meerwaarde en moest er geld bij.”

De tomatenteler heeft voor de losse oogst wel meer personeel nodig dan voor het oogsten van trossen. Ondanks dat we zelf personeel in dienst hebben, zijn we via uitzendbureaus nog wel op zoek naar mensen voor de oogstwerkzaamheden.”

De Sweetelle maakt bovenin de plant niet veel grote dieven, maar een meter onder kop schieten de dieven er wel weer massaal uit

Gewaswerk gaat makkelijker

Kanters: “Aan de andere kant gaan de andere gewaswerkzaamheden, zoals dieven, indraaien en bladplukken, bij de Sweetelle-plant makkelijker dan die van Sunstream. De Sweetelle maakt bovenin de plant niet veel grote dieven, maar een meter onder kop schieten de dieven er wel weer massaal uit. Dat is wel weer meerwerk. Die dieven halen we gelijk met de snoeiwerkzaamheden weg. In zomer doen we dat apart met een paar medewerkers.”

Watergeven en CO2

Met de druppelbeurten wordt water van een EC van 3,2 µS/cm en een pH van 5,3. In week 12 is er een drainpercentage van 10%. Dat wordt nu langzaam verhoogd naar 25 tot 30%.

Tussen 10.00 en 14.00 uur wordt er CO2 van WKK gedoseerd. “We doen dat alleen met geopende luchtramen, omdat we de CO2 uit de WKK-installatie niet voor 100% vertrouwen dat het zuiver is.”

Biologische gewasbescherming

Er zijn nog geen schadelijke insecten en schimmels waargenomen. In week 8 is gestart met het uitzetten van sluipwespen en week later met Marcrolophus. “Daar gaan we voorlopig wekelijks mee door, ondanks dat er tot nu toe nog geen plaaginsecten zijn gevonden. Maar we willen de biologische gewasbescherming al vroeg op pijl hebben.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Janus Kanters

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin