Doorgaan naar artikel

Afwachtende houding op peenmarkt

peenmarkt premium

Foto: Koos Groenewold

Er is weinig peenvoorraad. De prijzen liggen op een hoog niveau. De handel is goed, maar niet erg wild. De vraag is niet sterk, want er wordt een afwachtende houding aangenomen. Daardoor blijven de prijzen redelijk stabiel. De markt verkeert qua handel in rustig vaarwater.

De beurs in Emmeloord noteert voor B-peen een klein plusje; € 28 tot € 33,50 per 100 kilo (+€ 0,75). Er wordt best peen geladen naar Oost-Europese landen en Duitsland. Belgische spoelerijen zijn niet actief aan de markt, maar nemen aangeboden partijen wel af.

Kwaliteit peen niet overal goed

De kwaliteit van de peen is niet overal goed. Spoelerijen zien vanaf eind december al slijtageplekken langskomen die normaliter pas later in het seizoen worden waargenomen. Deze partijen gaan dan ook voor lagere prijzen weg. Door de tegenvallende kwaliteit hier en daar worden de mindere partijen uit de eigen voorraad eerst verwerkt. De vrije handel is daardoor ook rustig. Degene met goede peen wachten nog met verkopen.

Biologische peen

Voor biologische peen is de markt ook redelijk hetzelfde als vorige week. De prijzen staan wat vaster, omdat het aanbod beschikbare partijen niet heel groot is. De beurs in Emmeloord noteert € 2,50 hoger op € 55 voor bio-peen; de onderkant van € 50 die vorige week nog stond is eraf. Sommige telers vragen ondertussen meer dan waarop deze week is genoteerd, maar daar zijn nog geen zaken voor gedaan.

Prognose: stabiel tot hogere prijzen

Bekijk meer

Delen

Image
Annet Smale

marktredacteur akkerbouw

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin