‘Afdekken heeft dit jaar slecht uitgepakt’

22-01-2015 | Laatste update op 24-08 | |
‘Afdekken heeft dit jaar slecht uitgepakt’

Gert-Jan Aerts in Kronenberg is nog niet aan zijn prei begonnen. Die is bestemd om te rooien in januari/februari, maar Aerts ziet het gezien de prijsvorming en de moeilijke rooi-omstandigheden nog even aan.

“Even was er een opleving met prijzen rond 50 cent, maar vandaag zakte de prijs de Veiling REO alweer terug naar zo’n 30 cent per kilo. Er kwam ook 600 ton Flandria prei op de veiling. Dat betekent dat ze in België weinig last hebben gehad van sneeuw en dat de productie op een normaal niveau ligt. Gezien de voorspellingen voor de komende twee weken, verwacht ik voorlopig geen winterse omstandigheden en zullen de prijzen mijns inziens niet opnieuw aantrekken”, denkt Aerts. “Het seizoen zal wel zo’n beetje op hetzelfde niveau blijven door hobbelen.”

Zware sneeuw

In Nederland zijn er daarentegen wel problemen met de productie. “Wij hebben dat niet gedaan, maar het afdekken van prei is dit jaar door de sneeuw niet goed uitgepakt. De sneeuw was opvallend zwaar; meer ijs. Als je dan de planten op een rijafstand van 75 centimeter hebt staan, dan kunnen de planten dat gewicht niet dragen. Op veel afgedekte percelen met zaaiprei zijn ze gewoon afgebroken en niet meer te rooien.”

Lastige rooiomstandigheden

Zijn eigen prei vertoont wat meer smet door de wisselende weersomstandigheden, maar van bladbreuk is geen sprake en de prei lijkt vooralsnog prima te rooien. De kwaliteit op ZON fruit & vegetables is volgens Aerts ook prima. “Dat hebben we vandaag nog kunnen zien”, aldus Aerts op 15 januari. “De slechte prei komt natuurlijk ook niet in het blok, want die wordt niet gerooid.”

Onder de huidige omstandigheden rooien valt volgens Aerts ook niet mee. “De prei waait bij wijze van spreken van de leesband. Bovendien staat er veel water op diverse percelen, door de gedooide sneeuw en door de vele regen. Ik hoor dat Rijko vanmorgen nog schorseneren heeft gerooid, maar er nu ook mee moet stoppen. Het is dus een algemeen beeld.”

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur
Meer over


Beheer