Doorgaan naar artikel

Achterstand bij biologische bestrijding aardbei is ingelopen

De aardbeienteelt in kassen heeft de achterstand in biologische bestrijding ingelopen.

Bij aardbeien is het aantal glasbedrijven met biologische bestrijding fors gestegen tot het niveau van de drie grote glasteelten. Dat blijkt uit cijfers van CBS. Bij de glasteelt nam de toepassing van biologische bestrijders toe van 58% van de bedrijven in 2016 tot 98% in 2020. Vrijwel alle bedrijven passen de bestrijding daarmee toe.

Markt vraagt erom

De toename heeft meerdere oorzaken. Milieuvriendelijke teelt wordt geëist van supermarkten via het certificaat On the Way to PlanetProof. In 2020 waren veel telersverenigingen al bijna zover dat ze dit certificaat eisten. Tevens speelt de afname van het aantal beschikbare chemische middelen een rol. Ook de bovenwettelijke residu-eisen van supermarkten stimuleerde de biologische bestrijding de afgelopen tien jaar. In die periode is de aardbeienteelt in Nederland snel gegroeid, ook met nieuwe bedrijven uit de glasgroenteteelt. Daar is biologische bestrijding al jaren gemeengoed.

Bestrijders inzetten

Bij komkommers, paprika’s en tomaten werden in 2020 al op het volledige teeltareaal biologische bestrijders ingezet voor de bestrijding van plaaginsecten en spintmijten. Voor deze drie hoofdteelten was het gebruik van biologische bestrijders ook in 2012 al hoog, blijkt uit cijfers van het CBS. Zo werden in 2012 al op 96% van het tomatenareaal dergelijke bestrijders ingezet, en op bijna 90% van het areaal komkommers en paprika’s.

In 2018 moest het CBS toegeven dat haar schatting over biologische bestrijding in 2016 onjuist was.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin