Aarzelende daling gasprijs

20-09 | |
Foto: Ton van der Scheer
Foto: Ton van der Scheer

De gasmarkt heeft de afgelopen week de per saldo dalende tendens van de week daarvoor niet kunnen doortrekken.

De prijzen gingen afgelopen donderdag juist weer fiks omhoog naar € 2,33 per kuub, alvorens gisteren weer onder de € 2 te dalen en daar vandaag ook te blijven. Voor stijging noch daling is recentelijk een concrete aanleiding aan te wijzen, anders dan de al eerder aangekondigde Europese plannen rond verplichte energiebesparing en afroming van de zogeheten overwinsten van de energiebedrijven. Ook de vulgraad van de gasbergingen in Nederland en de rest van de EU verloopt goed: die is inmiddels 4 procentpunt boven het door de politiek gewenste minimum van 80% uitgekomen.

Aanbod krap, vraag blijft groot

Dat er volgend jaar door de EU niet 80 maar 90% vulling wordt verlangd, is voor de gaswatchers aanleiding genoeg om ook voor volgend jaar hoge gasprijzen te vermoeden. De vraag zal dan in de zomer hoog blijven, terwijl het aanbod niet al te veel zal groeien en misschien zelfs kleiner wordt als niet alleen het Russisch gas niet meer naar de EU stroomt, maar ook LNG-schepen naar Azië stevenen als daar de vraag groter wordt.

Plafond kan prijs hoog houden

Sommige van die energiemarktexperts zien ook in het instellen van een gasprijsplafond een aanleiding voor blijvend hoge prijzen. Dat was tevens het bezwaar dat Glastuinbouw Nederland eerder al maakte tegen een Europees prijsplafond: wordt de gasprijs op bijvoorbeeld € 1 per kuub gefixeerd, dan wordt het minder waarschijnlijk dat de prijs op de gasbeurzen daar weer onderdoor gaan.

Daar zit natuurlijk ook marktlogica achter: een prijsplafond zoals her en der in Europa door EU-lidstaten in een of andere vorm is afgekondigd of al ingevoerd, verkleint immers bij huishoudens die ervan profiteren de stimulans om minder energie te gebruiken. Een aanmerkelijke verdere daling lijkt er dan voorlopig niet in te zitten.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer