Doorgaan naar artikel

Aanvoer prei zakt mondjesmaat

Door de koude weersomstandigheden kwam de hergroei van de late winterpei maar moeizaam op gang - Foto: Peter Roek

Door de koude weersomstandigheden kwam de hergroei van de late winterpei maar moeizaam op gang - Foto: Peter Roek

Sinds half maart zitten de prijzen voor prei in de vrije handel in een geleidelijk dalende prijstrend. De prijs zakte van rond € 1,35 naar ruim 70 cent per kilo voor de meest gangbare sortering. De aanvoer zakt mondjesmaat.

Bij REO Veiling werd half maart voor de sortering 3-4 FLMW € 1,37 per kilo betaald. De prijs zakte geleidelijk tot 87 cent op 27 maart, liep daarna weer op tot € 1,09 op 30 maart en zakte toen tot 71 cent op 17 april.

Aanvoer REO Veiling

In de week voor Pasen (week 14) werd op REO Veiling 1.287 ton aan losse prei aangevoerd. In de week na Pasen kwam dat uit op 1.103 ton. Deze week (week 16) zit de aanvoer tot en met woensdag op 631,4 ton. Door de hergroei op het veld en daarmee het stijgen van de productie per hectare bleef de aanvoer op REO Veiling een groot aantal weken op een vergelijkbaar niveau. In de afgelopen drie weken valt een licht dalende trend in de aanvoer waar te nemen.

ZON fruit & vegetables

Bij ZON fruit & vegetables zat het prijsniveau tussen 10 en 20 maart tussen € 1,53 en € 1,39 per kilo voor de sortering Lang Wit. Vanaf 24 maart is sprake van een redelijk constante prijzen tussen € 1,15 en 98 cent. Begin deze week werd € 1,03 genoteerd, op 18 april 87 cent.

Aanvoer ZON

Bij ZON fruit & vegetables ging het in week 14 om een aanvoer van 56,8 ton prei. In week 15 was dat 51,7 ton en deze week staat de teller tot en met donderdag op 36,2 ton. Ook hier is een licht dalende trend te zien.

Trage hergroei

Door de koude weersomstandigheden kwam de hergroei van de late winterpei maar moeizaam op gang. Vanaf grofweg 20 maart begint die echter wel op gang te komen, dat is toch enkele weken later dan gebruikelijk de laatste jaren. De groei gaat gepaard met de ontwikkeling van schot. De inschatting is dat de prei voor de bewaring, en in België voor de industrie, daarom ondanks de late hergroei niet veel later gerooid zal worden dan gebruikelijk. Dat betekent dat dit deze of volgende week aan de orde is.

Prei in de supermarkt

De al eerder genoemde hogere prijs van 75 cent per stuk hanteert Coop deze week opnieuw. Jan Linders zit daar met 72 cent net iets onder. Vomar, Dekamarkt en Plus zitten op 69 cent en Albert Heijn op 68 cent. Bij Dirk zit de prijs al wekenlang op 59 cent per stuk.

Beheer
WP Admin