Doorgaan naar artikel

‘Trage groei door koude nachten’

De vroegste planting van 20 maart met het ras Green Magic is bij Jaap en Geert-Jan Jonkman in Andijk (N.-H.) inmiddels goed aan de groei.

“Er was een hoekje vliesdoek losgewaaid, dus daar kun je dat dan goed zien.” Vooral de koude nachten met iets vorst aan de grond zorgde ervoor dat de ontwikkeling toch wel traag verliep. “De latere plantingen met Ironman zitten onder MicroKlimadoek, tegen wild en voor wat vervroeging, maar die hebben nog niet zoveel gedaan. De komende dagen zullen die pas echt aan de groei gaan”, verwacht vader Jaap op 12 april.

Planten in de koelcel

In totaal is inmiddels 3 hectare met kluitplantjes geplant. De planten voor de volgende planting zijn al wel afgeleverd, maar staan nog in de koelcel. “Het heeft hier sinds begin april zo’n 50 mm geregend en afgelopen weekend nog 25 mm. Ik denk dat we morgen of overmorgen wel weer kunnen planten”, aldus Geert-Jan. Dat gaat dan om twee plantingen. “Misschien dat we ze wat spreiden, want anders heb je straks bij de oogst twee plantingen bij elkaar.” De oogst van de vroegste planting met Green Magic wordt in de eerste week van juni verwacht, de eerste Ironman waarschijnlijk rond half juni.

‘Beter Voor’

Over hun deelname aan het project ‘Beter Voor’ van Albert Heijn zijn vader en zoon enthousiast. “Het is een mooi project. Wij zijn Global GAP-gecertificeerd en telen ook volgens de richtlijnen van PlanetProof, maar ‘Beter Voor’ gaat nog veel verder.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jaap en Gert-Jan Jonkman

broccoli- en bloemkooltelers

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin