Doorgaan naar artikel

‘Een dag filmen voor 12 minuten tv over prei’

Op woensdag 19 januari zaten Hans en Jan Rozendaal in een aflevering van het tv-programma BinnensteBuiten. “Half december zijn die opnames gemaakt”, licht Hans nop 20 januari toe.

“De programmamakers zijn van 9.30 tot 17.30 uur met vier mensen hier op het bedrijf geweest, vertelt Rozendaal. Chef-kok Rosah van Schendelen die in beeld komt, en verder de camera- en geluidsman en een regisseur. Dat leidt dan in het programma tot drie blokjes van 4 minuten over onze prei. Ik wist niet dat er zoveel tijd in de opnames van zo’n programma gaat zitten. In zo’n aflevering zitten nog twee items. Dat betekent drie dagen opnames voor een programma van ruim een halfuur. Maar het was heel leuk om te doen. Het aantal positieve reacties dat je krijgt, is onvoorstelbaar. En het is natuurlijk hele goede pr voor de sector.”

Contacten via Eosta

Naast een opnamedag ging er ook nog een gesprek over het bedrijf met een scenarioschrijver aan vooraf. Wekelijks komt er in één van de zes afleveringen van BinnensteBuiten een biologisch bedrijf aan bod. De contacten daartoe zijn via Eosta gelegd.

In tegenstelling tot de gangbaar geteelde prei, wordt biologische prei wel goed betaald

Prei lichten

De (gefilmde) prei oogst Rozendaal zolang het gaat door deze met de hand uit de Hoeksche Waardse klei te trekken en van wortels te ontdoen. “Het gaat bij ons om kleine partijen op vraag, dan kun je dat zo doen. Als het dreigt te gaan vriezen, gaan we er met een lichter onderdoor en oogsten we op voorraad. Die prei gaat in koolboxen met zo’n 300 kilo prei erin.” In tegenstelling tot de gangbaar geteelde prei, wordt biologische prei wel goed betaald. “Onze producties liggen met 25 ton per hectare een stuk lager, maar wij kunnen aan prei wel geld verdienen. Alles wordt hier regionaal afgezet.”

Leveringsafspraken pakketbedrijf

De afzet van rode kool loopt bij Rozendaal op zijn einde. “In februari/maart maken wij altijd leveringsafspraken voor het komende seizoen met een pakketbedrijf in het Verenigd Koninkrijk. Dat bedrijf wil rond deze tijd dan een bepaalde maatsortering geleverd krijgen en dat hebben we net afgerond. Wat er nog over is, zijn wat partijen met kolen van 300 tot 500 gram en wat pallets met kilokooltjes.”

Geen zorgen over witte kool

Van witte kool is ook al veel de deur uit gegaan, maar daar staan nog zo’n 150 boxen van. “De kwaliteit is prima en uit ervaring weten we dat de vraag hiernaar meestal eind januari/begin februari begint te komen en dat gaat dan door tot eind mei. Ik maak me daar dus helemaal geen zorgen over. Wel gaan we komend seizoen meer rode en minder witte planten. De vraag naar rode kool neemt toe, dus dan moeten wij daarop inspelen.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Hans Rozendaal

sluitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin