Doorgaan naar artikel

‘Bataat moet op tijd uit de grond zijn’

“We zijn bataat aan het leveren voor de versmarkt”, geeft teler Pieter Verschure in Aarle-Rixtel (N.-Br.) op 5 januari aan.

“In de week voor nieuwjaar hebben we 70 ton geleverd aan iemand die het voor de retail heeft verpakt. Die teelt zelf ook bataat, maar op kleigrond en dan is het toch lastiger om ze bij het borstelen goed schoon te krijgen. We hebben dat zelf ook gemerkt op een perceel met voor ons wat zwaardere grond. Die moesten we ook extra wassen en die zijn naar de industrie gegaan. De versmarkt wil een schoon product en dat is makkelijker te realiseren als ze op zandgrond zijn geteeld. Als de betreffende retailer ons product geschikt vindt, kunnen we in week 3 weer een partij leveren.”

Rooien en bewaren

Ten aanzien van de bewaarbaarheid heeft het rooimoment dit jaar extra invloed. “Ik hoor dat ook van collega’s. Percelen die pas begin november gerooid zijn, zijn al weggewerkt omdat ze minder goed te bewaren waren. Bij ons waren dat ook mindere partijen waar de meeste slechte tussen zaten. Ik denk dat dit komt door de koude die ze hebben meegemaakt, toen ze nog in de grond zaten. Daar kan een tropisch gewas als bataat gewoon slecht tegen. Dat is weer een leer voor komend seizoen, ze moeten in het najaar echt op tijd de grond uit zijn.”

Als bataat niet in kisten hoeft, kun je makkelijker en sneller rooien, wel zo’n 7 hectare per dag

Bewaring los gestorte bataat

Bewaring van los gestorte bataat blijkt goed te voldoen. “Ik denk dat we komend seizoen minder in boxen gaan bewaren en meer los gestort. Als bataat niet in kisten hoeft, kun je makkelijker en sneller rooien, wel zo’n 7 hectare per dag. In kisten is dat zo’n 2 hectare. Ook gaat storten natuurlijk sneller dan kisten stapelen. Als het voor de bewaarbaarheid weinig of niets uitmaakt, dan is de keuze snel gemaakt. Bij de op tijd gerooide partijen verloopt de bewaring van los gestorte bataat in ieder geval prima.”

Planten nieuwe seizoen

De knollen voor het nieuwe seizoen zijn in Portugal en Spanje inmiddels weer gepoot. “Door de perikelen rond corona ben ik er nog niet geweest.” Eind januari gaan ze in Kenia voor Verschure de eerste planten rooien. “Die worden begin februari ingebed en half maart komen de eerste stekken naar Nederland. De eerste in grote pluggen, daarna volgen de kleine pluggen. Ik wil daar toch nog wel een keertje heen gaan om alles zelf nog eens te kunnen bekijken en de planning door te nemen. Ik krijg nu wekelijks foto’s opgestuurd, zodat ik de ontwikkeling van de gewassen kan volgen.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Pieter Verschure

bataatteler in Aarle-Rixtel

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin