weblog

‘In de knel door regeltjes’

Ik word zo langzamerhand moedeloos van alle nieuwe regeltjes en proefballonnetjes die de laatste tijd vanuit Den Haag en Brussel op ons worden losgelaten. Als dat allemaal werkelijkheid wordt, komt de Nederlandse land- en tuinbouw steeds meer in de knel.

Ik denk aan Frans Timmermans die in het Europese Parlement heeft voorgesteld dat de inzet van gewasbeschermingsmiddelen in 2030 met de helft verminderd moet zijn en dat 10% van de land- en tuinbouwgrond omgevormd moet worden tot natuurgebied. Alleen enkele voormalige Oostblok landen waren tegen en het voorstel is dus bijna zonder slag of stoot aangenomen. Natuurlijk wil ik ook graag 50% minder aan middelen gebruiken, maar dan moeten er wel goede alternatieven zijn. En buiten hebben we nog altijd te maken met weersinvloeden. Dit jaar halen we met gemak een reductie van 50% aan middelen tegen aspergekever, want de druk is enorm laag. Maar tegen schimmels halen we dat niet, zeker niet op percelen waar minitunnels overheen hebben gestaan. Die gewassen hebben flink loof gemaakt en het gewas blijft maar vochtig, dus dat is ideaal voor schimmels. Weg 50% reductie…

Landbouwvrijsteling afschaffen

Een ander voorbeeld komt uit Den Haag waar plannen zijn om de landbouwvrijstelling af te schaffen. Onze eigen minister is demissionair, maar voor een volgend kabinet gaat ze het wel op de agenda zetten. Als de plannen doorgaan betekent dat voortaan belasting betalen over de ‘winst’ die bijvoorbeeld de zoon of dochter maakt als hij of zij het bedrijf van de ouders overneemt, omdat de grond tegen de werkelijke waarde berekend wordt. Dan wordt het voor jongeren helemaal niet meer te doen om een bedrijf over te nemen.

Een laatste voorbeeld is de voorgestelde vijfmeterzone langs sloten en hagen waar we ook niet meer zouden mogen bemesten. Zo worden we steeds meer belemmerd in het produceren van voedsel en verandert de status van Nederland als een van de grootste exporteurs in Europa naar een voedselimporteur. Wie garandeert mij dan dat dit voedsel duurzaam en milieubewust geteeld is?

‘Niet alleen wat niet meer mag, maar vooral ook hoe dan wel’

Nogmaals, ook ik ben voor duurzaam en milieubewust telen, maar dan niet door te zeggen wat er allemaal niet meer mag. Ik hoor dan ook graag de alternatieven en hoe we het voortaan dan wel moeten aanpakken. Daarbij mag een gezonde financiële bedrijfsvoering natuurlijk niet uit het oog verloren worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.