teeltgeluid

‘Bij machinaal stieken is het alles of niets’

“Het is dit seizoen inderdaad hollen of stilstaan”, beaamt René Dingemanse in het Zeeuwse Biggekerke op 15 september.

“Er zijn plantingen geweest waar twee tot drie weken verschil in plantdatum zat, maar die waren tegelijk aan de oogst toe. Op dit moment zijn er weer plantingen bij elkaar gelopen, dan snij je die helemaal weg voordat de volgende aan de beurt is. Maar dat dacht ik eerder ook al eens en toen viel dat mee, omdat we ook al weer wat eerder aan de volgende konden beginnen.”

Pompoen binnenhalen

De onregelmatigheid zit niet alleen tussen de plantingen, ook binnen percelen. “Sommige snijden we in twee tot drie keer, door andere moeten we soms wel zes keer heen. We hebben er dus veel meer werk aan, maar het is net bij te houden. De afgelopen drie weken zijn we ook nog bezig geweest om 6,5 hectare pompoenen binnen te halen. Het waren lange dagen, maar alles zit nu in de bewaring. Je kunt er ook niet mee wachten, want ze moeten op het optimale moment geoogst worden voor een goede bewaarbaarheid. In de loop van de winter leveren we die pas.”

Rassen

De huidige rassen zijn Clarina en Guideline. “Guideline is wel echt aan een sprint bezig. Die heeft nu maar een kort aantal groeidagen nodig. Clarina houdt zich er beter aan, zelfs tijdens het warme weer, want dan wil ze nog wel eens uit de bocht vliegen.”

Handmatig stieken

De kwaliteit was tot nu toe uitstekend. “Alleen vorige week hadden we wat meer beigeverkleuring. Wij hebben ze op tijd met de hand gestiekt, maar toch, ik denk dat het met de warmte te maken heeft.” Dingemanse stiekt met de hand tijdens een oogstronde. “Dan gaat het in een moeite door. Omdat wij biologisch telen, groeien de gewassen wat trager en ze vormen minder blad. Ik wil ze zo lang mogelijk door laten assimileren en dat geldt voor elke plant. Handmatig kun je kiezen welke je wel en welke je niet stiekt, machinaal is het alles of niets. Dan komen er dus planten minder goed tot hun recht.” Dingemanse heeft nog één planting met Guideline en Clarina te oogsten, dan volgen twee plantingen met Tirza en vervolgens twee plantingen met SV5818AC van Seminis. “Als die weg zijn, zitten we in de echte herfstrassen.”

Lage ziektedruk

Op gebied van schimmels en insecten is het in zijn biologische bloemkool rustig. “We hebben een plekje met Alternaria, maar verder eigenlijk nog niets, ondanks het vochtige weer. Maar het waait hier natuurlijk wel meer en de gewassen zijn wat minder zwaar. We telen ook geen kool op kool, dat scheelt ook in de ziektedruk.” Ook bladluizen waren niet aan de orde, wel af en toe rupsen. “Maar daar hebben een bacteriepreparaat tegen en dat werkt prima.”

Momenten benut

Ondanks regelmatige neerslag wist Dingemanse het onkruid mechanisch onder de duim te houden. “We hebben de momenten dat het kon ook benut. In de vroege teelten onder doek was het een ander verhaal. Daar hadden we het doek dan moeten verwijderen en weer terugleggen, maar het waaide toen zo hard dat ik dat niet aandurfde. Dan maar wat meer onkruid. Het gewas heeft er in ieder geval niets van geleden.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.