Doorgaan naar artikel

‘Bloemkoolras Whiton geeft soms wel 100% oogst’

“We klagen niet, maar het mag onderhand wel een tijdje droog blijven”, vindt teler Kees Nieuweboer in Sexbierum. De West-Fries runt hier met zijn vrouw al 42 jaar een biologisch teeltbedrijf, met onder meer bloemkool.

“De laatste tijd hebben we het plantwerk weleens moeten stelen: de grond even glad trekken, niet achterom kijken en daarna meteen de planten erin. Dat plantwerk ging evengoed meestal nog wel, maar ideaal is het niet.” Het relatief vochtige weer is wel ideaal voor onkruid en schimmels.

Loof pootaardappelen geklapt en nagebrand

“We kregen voor het eerst in 44 jaar biologisch telen een gele kaart vanwege phytophthora in de pootaardappelen. Die verdien je als een besmetting hebt met meer dan 2.000 geïnfecteerde blaadjes per are. Dan moet je het loof binnen drie dagen doodmaken of afbranden. Dat is wel gelukt, het loof is met droog weer geklapt, daarna is een keer nagebrand. Nu staat er geen blaadje weer op. Ik kreeg die gele kaart trouwens niet alleen.

‘Voor het eerst in 44 jaar biologisch telen een gele kaart vanwege phytophthora in de pootaardappelen’

Bij alle vier biologische telers raak

We zitten hier met vier biologische telers op een rijtje, het was bij alle vier raak, vertelt Nieuweboer. “Een buurman is zijn poters al aan het rooien. Het is duidelijk dat dit tonnen gaat kosten. Maar als ik dat vergelijk met de schade die het water in Limburg heeft aangericht, moet ik niet zeuren.”

Sjalottenloof en cichorei opruimen

Nieuweboers pootgoed moest midden vorige week nog wel gerooid worden. “De winterbloemkool heeft nu even voorrang. Ik kreeg gisteren de planten binnen, die moeten eerst de grond in.”

Verder is Nieuweboer de sjalotten aan het lichten. Die teelt is goed, maar er staat ook het nodige onkruid. “Dat veld was vorig jaar nog grasland, met een kruidenrijk graslandmengsel om te maaien voor een biologische geitenhouderij. Ik experimenteerde daarmee, de kruiden in het gras zouden fungeren als een natuurlijk ontwormingsmiddel. Bij die kruiden zit ook cichorei, dat doet het nu meer dan goed. Met het klappen van het sjalottenloof wordt ook die cichorei opgeruimd, maar het zal wel even tijd kosten om het materiaal te laten besterven.

Enthousiast over bloemkoolras Whiton

Nieuweboer had vorige week vier van zijn twaalf winterbloemkoolrassen geplant. De teelt staat op vroeg bloemkoolland. Van tevoren heeft de teler achtereenvolgens gefreesd en gespit (in een werkgang). Vervolgens is het land bewerkt met een paragrubber en een kopeg. “Niet met een frees, dan wordt de grond te fijn”, zegt de teler.

De bloemkoolteelt loopt tot nu heel behoorlijk in de zomer, met de rassen Toledo (Bejo), Aerospace (Syngenta) en Whiton (Sakata). “Zo spreiden we het risico”, vertelt de teler. “Het ene ras is het andere niet, maar de kwaliteit is gemiddeld genomen niet verkeerd.” Vooral over Whiton is hij enthousiast: “Soms met zowat 100% oogst, een prachtras.”

Het idee van Nieuweboer om volgend jaar uitsluitend Whiton te planten, werd door zaadbedrijf Sakata met genoegen aangehoord. Toch raadde het zaadbedrijf dit meteen af. “Al heb ik meer dan 40 jaar ervaring, hoe weet ik wat het volgende jaar gaat brengen?”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Kees Nieuweboer

Bloemkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin