Doorgaan naar artikel

‘Soms bitterzout plus ureum in witlof’

Barry van Hooijdonk, teeltspecialist bij witlofbedrijf Nature’s Gold in Zundert (Gijs van Dongen), rekent erop tot eind augustus het ras Flexine te trekken. In vergelijking met vorig jaar betekent het dat wat later overgestapt wordt op het volgende ras: Vintor.

“Flexine is in vergelijking met Vintor op het veld wat gelijkmatiger. Dat zie je ook terug in de kroppen. We hebben daar vorig jaar al op ingespeeld door wat meer Flexine te zaaien en wat minder Vintor.”

Vlotte weggroei

De weggroei van de huidige wortelteelten verloopt zonder veel problemen, zonder tegenslag vanwege extreem weer. “We zijn er op al onze teeltplekken (West-Brabant, Goeree-Overflakkee, Flevoland) goed doorheen gerold. We zijn in de eerste week van mei begonnen met zaaien, 10/12 juni zat alles erin. Topscore bijvoorbeeld staat gepland voor rooien in de eerste week van oktober. Zoals het er nu voorstaat, gaat dat lukken.”

Je ziet wel percelen met redelijk veel bladlengte, maar met een beperkt aantal bladeren

Bitterzout plus ureum

Bladziekten zijn nog niet aan de orde. Vorige week lag er wel bijna overal Movento op Batavia op tegen wortelluis en werd bitterzout gespoten, om het blad hard te maken en de groei wat te remmen. “Soms spuiten we dan tegelijk ook ureum. Dat lijkt tegenstrijdig, maar op die manier stimuleer je de aanmaak van nieuw blad en zorg je ervoor dat dat blad ook stevig wordt. Je ziet wel percelen met redelijk veel bladlengte, maar met een beperkt aantal bladeren. We bekijken dit samen met adviesbureau TTW.”

Onkruid

De onkruiddruk was op sommige percelen stevig, maar dat hebben de worteltelers onder controle kunnen krijgen. “Juist op die percelen waar het onkruid wat steviger aangepakt moest worden, hebben we gekozen voor de combinatie bitterzout en ureum.”

De eerste bijbemesting is ook uitgevoerd. Afhankelijk van de grondmonsteranalyse werd meestal 25 tot 30 kilo zuivere stikstof (N) gedoseerd. Waar aan de orde, kwam daar nog wat kali bij. Op een enkel perceel werd de N-gift uitgesteld.

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Barry van Hooijdonk

Teeltspecialist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin