Doorgaan naar artikel

‘Meloen was experiment, zoiets kan mislopen’

Bij Peter Keustermans in het Belgische Broechem zat de oogst van zijn vroege planting bolcourgette er op 8 juli al een aantal dagen op. De prijsvorming voor de ‘courgette de Nice’ noemt hij redelijk tot normaal.

“Onze middenprijs zit op zo’n 24 cent per stuk, bij de normale groene courgette is die zo’n 10 cent hoger. Dat is abnormaal, want gewoonlijk is het andersom bij een nicheproduct als bolcourgette. Kennelijk zijn er toch teveel op de markt gekomen.”

Optimale sortering

Vanwege de koude in april/mei verliepen de buitenteelten moeizaam, maar daar had Keustermans in zijn teelt in tunnels geen last van. Bij de gewone buitencourgettes is ook sprake van misvormde vruchten, bij de bolcourgette is dat nauwelijks het geval. “Wel is het lastig om er zoveel mogelijk in de optimale sortering van 14 stuks per kistje te krijgen. Zeker na de hitte van begin juni waren grotere vruchten niet te vermijden, want er kwamen er veel tegelijk. Rond de langste dag was de sorteerverhouding circa een derde met 12 stuks en twee derde met 14 stuks. Als er veel zijn, gaat die prijs voor 12 stuks het snelste naar beneden, want de handel prefereert 14 stuks.”

Druk van bladluizen

In juni was de druk van bladluizen in de tunnels aanzienlijk. “Ik heb toen chemisch in moeten grijpen met een middel dat je na tien dagen nog een keer kunt herhalen. Dat bleek niet nodig, want de druk was flink afgenomen en het krioelde van de natuurlijke vijanden. Nu we de tunnels aan het ruimen zijn voor de herfstteelt komen we nog heel veel lieveheersbeestjes tegen.” Die herfstteelt zaait Keustermans half juli om in de laatste week van juli te planten en vanaf eind augustus te oogsten.

Stikstof voor topproducties

Keustermans streeft naar een productie van minstens 20 vruchten per plant. “In de tunnel is dat ook per vierkante meter, gemiddeld zaten we in de voorjaarsteelt op 27 vruchten. Om dat te halen geven we zowel de voorjaars- als de najaarsplanting per hectare 175 kilo zuivere stikstof, deels als kunstmest en deels als organische mest. Voor topproducties heeft het gewas dat nodig.”

Experiment met meloen

Zijn experiment met de buitenteelt van meloenen is niet op een succes uitgedraaid. “Ik heb ze 8 mei geplant en afgedekt met mijn ronde deksels van 40 centimeter hoogte, zoals ik dat ook bij courgette doe. Een week na planten zag ik, door de koude, de zaadlobben al geel verkleuren. Ik heb ze toen met Previcur behandeld tegen kiemschimmels zoals Pythium. Toen ik na een maand de deksels er vanaf haalde, begonnen de planten flink te groeien. In twee weken hadden ze de paden bijna dicht. Toen kregen we de weersomslag naar hogere temperaturen en onweersachtig weer. Dat konden die planten niet verdragen en uiteindelijk is wel zo’n 80% weggevallen. Die er nog staan, hebben grote vruchten van nu 20 centimeter doorsnede. Ik laat ze staan en probeer er nog een vrucht per plant van te oogsten, opruimen kan altijd nog. Dat is als je wat nieuws uitprobeert, dan neem je het risico dat het ook mis kan lopen.”

Auteur Stan Verstegen

Share this

Afbeelding
Peter Keustermans

(bol)courgetteteler in Broechem (België)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin