teeltgeluid

‘Herinplant, dat was eens en nooit meer’

Antonio van Beek in Terheijden stopte op 26 juni met steken. Hij probeert die datum altijd wel aan te houden. “In de Backlim hadden we nog even door kunnen gaan, maar een keer moet je er mee stoppen. Van half maart tot eind juni, dan mag het wel klaar zijn.”

De snelheid van hergroei was rond 7 juli nog niet echt super. “Het gaat gewoon langzaam, het ontbreekt nog aan temperatuur. De komende dagen en volgende week (week 28) wordt het beter met het weer, dan komt het wel goed.”

Aanpak bemesting

De folie is inmiddels opgeruimd en de bijbemesting ligt erop. Van Beek kiest voor rundveedrijfmest, die met een 4-rijige injecteur tussen de ruggen wordt ingebracht. Deze door de loonwerker uit te voeren klus komt jaarlijks terug. Verder is een bemesting uitgevoerd met een op maat gemaakte (Haifa) mengmeststof. Die is gemaakt op basis van een bodemmonster. “Dat doen we voor het eerst zo, om er zeker van te zijn dat het gewas echt krijgt wat het nodig heeft, zonder tekorten van een of meer (spore)elementen. We rijden deze kunstmest zelf uit.”

Zelfrijdende Agrifac

Verder zijn de vroegste percelen – met verwarming en de vroegste minitunnels – gespoten tegen onkruid en tegen de aspergekever. Dat doet Van Beek met een Agrifac zelfrijdende spuit. “Die hebben we voor het derde jaar, met 1,29 meter vrije hoogte, en een werkbreedte voor 14 rijen.”

We moeten het gewas goed blijven verzorgen, dan komt dat ook weer wel goed

Nieuwe aanplant

Half april is er nog 5 hectare nieuwe aanplant met het ras Prius bij gekomen. 2,5 maand later is Van Beek nog niet laaiend over de weggroei, net als op de oudere percelen. “Hier zie je nog het effect van een koude meimaand. We moeten het gewas goed blijven verzorgen, dan komt dat ook weer wel goed.”

Herinplant gerooid

Het oprooien van de planten van een in 2019 aangelegd perceel, was minder plezierig. “Dat was herinplant, dat wilde gewoon niet. Met een aardbeiplantrenrooier hebben we alle planten gerooid en er snel maïs op gezaaid. Zou je die planten laten zitten, blijf je opslag houden, en nu krijgt de verhuurder zijn grond ook weer schoon terug.” Verder liggen er plannen voor nog enkele nieuwe percelen. “In ieder geval begin ik nooit meer aan herinplant. Want als je kijkt naar de arbeidskosten en de productie die eraf komt, dan staat dat niet in verhouding. Met het opruimen van dat perceel hebben we gekozen voor een korte pijn, dat was eens en nooit weer.”

Voor de komende weken staat een voortzetting van de onkruidbestrijding op het programma. Daarnaast de bestrijding van insecten en schimmels als Botrytis en Stemphylium.

Auteur Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.