teeltgeluid

‘Vier seizoenen in één voorjaar’

Teboza is een van de drie Nederlandse bedrijven die dit jaar ervaring opdoen met de Sparter van Cerescon.

Gevraagd naar de ervaringen zegt Bert Peeters: “We doen dit jaar veel ervaring op, maar robotica in het veld is een proces. Het biedt zeker perspectief, maar zoals bij alle innovaties, het heeft tijd nodig voordat je er in de dagelijkse praktijk honderd procent op kunt vertrouwen.”

Moeizame productie

Over het aspergeseizoen toont Peeters zich op 10 juni redelijk tevreden. “De prijsvorming was naar tevredenheid, wel is het prijsniveau in juni flink gedaald. De producties in de minitunnels hebben we gehaald door langer door te blijven steken. Normaal stoppen we daar medio mei, nu was dat op veel percelen pas eind mei. Dat ging ook prima, want de kwaliteit en de stengeldikte waren door de late start nog steeds goed. De andere kant van de medaille is dat we op onze late percelen waarschijnlijk net onder het gebruikelijke productieniveau zullen blijven, daar kun je niet zeggen ‘we steken nog tien dagen langer door’”, grapt Peeters.

Vier seizoenen ineen

Aangezien de oogstmedewerkers per uur betaald krijgen, heeft niemand minder verdiend dan wat ze gewend zijn. Wel ligt de arbeidsprestatie wat lager dan gebruikelijk, omdat het oogsten onder minitunnels arbeidsintensiever is. “Ook qua oogstomstandigheden onze oogstmedewerkers het flink voor de kiezen gekregen. We hebben min of meer te maken gehad met vier seizoenen in één voorjaar. Het heeft gesneeuwd, op momenten was het steenkoud, het heeft gestormd, en op sommige momenten zijn onze medewerkers min of meer gezandstraald door de combinatie van wind en de droge bovengrond van braakliggende percelen. We hebben zelfs veiligheidsbrillen gekocht om hun ogen tegen het stuivende zand te beschermen. Ook hebben we momenten gehad met veel regen en in de regen steken, doet niemand graag.”

Druk van kever en vlieg

Op gebied van gewasbescherming is het nu alle hens aan dek voor wat betreft aspergevlieg en aspergekever. “De druk van allebei is erg hoog. Nou doet de kever niet zoveel kwaad zolang er geen naalden aan het loof zitten en bij het huidige warme weer verdrogen er ook veel eitjes, maar bij de vlieg kun je geen risico nemen want die stengels ben je kwijt. We zijn dan ook veel op de percelen te vinden om te scouten. We zitten er echt bovenop.”

Auteur Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.