teeltgeluid

‘Plantschema op de kop door die 45 mm regen’

Rond 15 mei werd bij Compliment in Uden (N.Br.) de eerste ijsbergsla geoogst. “Een dag of vijf later dan we gewend zijn.”

“We zijn op twee percelen begonnen, op het ene perceel zaten we meteen in de 10’ers, op het andere zaten er ook nog 12’ers tussen. Gelukkig zat de groei er snel in zodat we vervolgens weer volop in de 10’ers zaten, maar de uniformiteit was door de koude en de langzame groei wel minder. Dat betekent dat je meer sorteerwerk te doen hebt”, aldus Peer Schraven op 25 juni.

In het weekend van 19 en 20 juni viel er rond Uden zo’n 45 mm regen. “Dat heeft ons plantschema wel op de kop is gezet. Hoe dan ook zullen de hevige buien van het weekend gevolgen hebben voor de marktsituatie op de wat langere termijn. Hoe dat precies gaat uitpakken, is natuurlijk afwachten.”

De situatie bewijst opnieuw dat de extremen in het weer alsmaar toenemen. “Per provincie, maar ook per regio en zelfs per perceel. De verschillen zijn soms echt gigantisch.”

Roodverkleuring

In de huidige te oogsten plantingen is de kwaliteit ‘iets lastiger’, zoals Schraven dat omschrijft. “Van rand hebben we geen last gehad. Wel zie je op sommige kroppen roodverkleuring op de nerven als gevolg van het knappen van cellen. Dat kun je er makkelijk uitsorteren, maar dat vraagt natuurlijk wel extra werk.”

Momenten pakken

Ook schoffelen vraagt extra aandacht. “Je moet de momenten pakken dat je kunt schoffelen. Daarom zetten we nu onze normale 3-rijige schoffelmachine meer in dan de Robovator. Grofweg heb je dan drie keer zoveel capaciteit, maar het nadeel is dat je alleen in de rijen schoffelt en niet tussen de rijen zoals de Robovator doet. Het is een afweging, maar de capaciteit is doorslaggevend. De Robovator gebruiken we nu voor de onkruidrijkere percelen.”

Proef Springkin

Na de vroege rassen Million, Damion en Wellkin zijn nu Gonzala, Eduardo en Elmundo de te oogsten en te planten rassen. Deze worden tot eind juli geplant, waarna de herfstrassen volgen. Als proef werd voor de zomerteelt ook Springkin geplant. “Die deed het goed en is makkelijk te oogsten. Dat geldt in zijn algemeenheid voor alle zomerrassen, omdat daarbij de kroppen wat hoger in het gewas staan zijn ze makkelijker te snijden.”

Afzet loopt goed

De afzet verloopt naar wens. “De vraag was vanaf het begin goed, het loopt goed weg, en de prijsvorming is stabiel. Het past allemaal wel.”

Auteur Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.