commentaar

‘En weer arbeid’

Koud en nat was het. Met een eindspurt in temperaturen in juni. Nee, aan dit aspergeseizoen viel weinig lol te beleven. Volgende week, traditioneel op het Sint Jansfeest – 24 juni, eindigt het. Natuurlijk, het weer speelt altijd parten. Het is de makke, en tegelijkertijd de romantiek van de open teelt.

Tot dit ritueel hoort helaas ook altijd een akkefietje over arbeid. Over het algemeen zit dit zware seizoenswerk best goed in elkaar. Ondernemers nemen woon-, werk- en leefomstandigheden van de arbeidsimmigranten serieus. De sector wordt echter afgerekend op excessen, niet op de stappen vooruit. Zo werkt het nou eenmaal.

De hoeve in Linne, waar tientallen arbeidsmigranten werden gehuisvest. - Foto: ANP
De hoeve in Linne, waar tientallen arbeidsmigranten werden gehuisvest. - Foto: ANP

Stigmatiserend

De inval eind mei in Linne zal in de zoekresultaten op google ‘oppoppen’ als de termen ‘asperges, seizoen 2021, arbeid’ worden ingetikt. Net als de vier illegale Oekraïense stekers in Noord-Brabant. In Limburg ging het om huisvesting. Vijftig Roemenen woonden daar onder ‘erbarmelijke omstandigheden’. Burgemeester Sjef Strous van de gemeente Maasgouw spreekt van intimidatie. Emile Roemer, vorig jaar woordvoerder van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten, zegt: “Daar heb je er weer eentje.” Het is een stigmatiserende opmerking.

Er is geen plan, en kennelijk neemt niemand de verantwoordelijkheid. Dat is een serieuze aantijging

LTO aan de slag

De Inspectie SZW had dit jaar de aspergeteelt als aandachtspunt. De inspectie zit niet zozeer op huisvesting, maar op veilig en eerlijk werk. Illegale arbeid dus; betaling, arbeidstijden. SZW-programmaleider Jane Tijssen ziet dat de glastuinbouw het beter voor elkaar heeft dan de vollegrondsgroenteteelt. Zij mist een aanspreekpunt in die laatste groep. Er is geen plan, en kennelijk neemt niemand de verantwoordelijkheid. Dat is een serieuze aantijging. Hier moet bij LTO iemand mee aan de slag.

Afstand nemen van excessen

Tegelijkertijd moet de sector krachtig afstand nemen van dergelijke excessen. Natuurlijk, de regelgeving is ingewikkeld. In Roemenië of Bulgarije gelden andere maatstaven dan hier. Het zijn geen argumenten. Eén schandaal raakt iedereen, óók de tuinders die het wél voor elkaar hebben. Heel goed soms. Het voelt als onterecht.

Of registreer je om te kunnen reageren.