teeltgeluid

‘Spaanse aanvoer ijsbergsla begint af te nemen’

“Nee, de groei van de ijsbergsla valt niet echt mee”, zegt teler Peer Schraven van Compliment in het Brabantse Uden op 28 april.

Schraven vervolgt: “Omdat we nog steeds van die koude nachten hebben, ligt het doek op alle plantingen waarop we het tot half april hebben aangebracht er nog steeds op. Normaal gesproken is het er bij de vroegste plantingen al vanaf en haal je het er bij latere plantingen nu definitief vanaf, maar we laten het voorlopig allemaal nog even liggen.”

Geen schade door nachtvorst

Schraven wilde rond 10 mei voor het eerst gaan oogsten, maar eind april verwacht hij dat dit een weekje later zal worden. “Er is geen sprake van vorstschade, maar de slaplanten groeien traag.” Hij schat in dat Million het vroegste ras wordt, gevolgd door Damion en Wellkin. De rassen die de teler momenteel plant zijn Eduardo en Gonzalo. Ook in de niet-afgedekte plantingen leidde de nachtvorst niet tot schade.

Bijbemesting niet nodig

In de vroegste plantingen werd het doek een keer verwijderd om te schoffelen met de robovator en om ‘goed’ te beregenen. Bijbemest was destijds niet nodig. “De N-check gaf aan dat er voldoende stikstof in de grond zat, dan hoef je niet bij te gaan strooien om die bolomvang groter te krijgen. Water geven heeft veel meer effect.” En met dat ‘water geven’ is Schraven inmiddels volop in de weer. “De grond is hier erg droog en het is ook nog schraal drogend weer.” Ook in latere plantingen gaf de N-check tot nu toe aan dat een bijbemesting niet nodig was.

Start nieuw seizoen

De start van het nieuwe oogstseizoen ziet Schraven met vertrouwen tegemoet. “In Spanje beginnen ze al aardig leeg te raken. Het zou niet erg zijn als er een klein gat valt tussen de Spaanse aanvoer en het begin van het Nederlandse oogstseizoen. Dan kan het seizoen met mooie prijzen van start gaan.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.