Doorgaan naar artikel

‘Onze Prius is lekkerste Brabantse asperge’

Brabants Asperge Genootschap verkoos uit 32 inzendingen Prius-asperge van columnist tot lekkerste.

Hoe je ook tegen deze jaarlijks terugkerende proeverij aankijkt, het is toch bijzonder en het betekent voor ons bedrijf en onze medewerkers een stimulans. We merken het ook aan de, toch al goedlopende, huisverkoop. De media-aandacht rond zo’n uitverkiezing leidt tot extra klandizie.

‘Voor het eerst in vijf jaar hebben we een goed kasseizoen bij asperge’

Op 20 april zijn we gestopt met het oogsten in de kas. Dat was zo’n tien dagen later dan gedacht, omdat we toen pas aan de kilo’s zaten. Je kunt stoken wat je wilt, maar kasasperges hebben zon en instraling nodig en daaraan ontbrak het dit voorjaar. Desondanks is het voor het eerst sinds vijf jaar dat de prijzen van begin tot het einde echt goed geweest zijn. We blikken dus terug op een mooi kasseizoen, maar dat mocht dan ook wel een keertje.

Geen gat in productie asperge

Dat we in de kas tien dagen langer konden doorsteken, had als voordeel dat in de overgang naar de minitunnels geen gat in de productie ontstond. Want ook daar komt de productie moeizaam op gang en buiten wil het natuurlijk helemaal niet vlotten. Ik zie het aan Backlim, van dat late ras zijn tot op heden nog nauwelijks asperges gestoken.

Dubbele prijs voor asperge, maar minder kilo‘s

Het voordeel is dat de prijzen tot op heden het dubbele zijn van vorig jaar rond deze tijd, maar in kilo’s zitten we onder de helft. Per saldo is dat dus niet beter, hoewel je natuurlijk wel minder oogstkosten hebt.

Voor de stekers betekent het dat ze moeizaam aan hun werkuren komen, waarvoor ze toch naar Nederland gekomen zijn. We merken trouwens dat het lastig is om voor nieuwe (Poolse) medewerkers een BSN-nummer te krijgen. Dat vraagt bij de Belastingdienst, wellicht door corona, kennelijk meer tijd dan normaal. Het vervelende is dat ze dan al wel aan het werk mogen, maar nog geen loon overgemaakt kunnen krijgen.

Asperge schillen en verpakken

Omdat wij voor The Greenery voor asperge het enige verpakkingsstation zijn, valt me op hoe de retail, in dit geval veelal Jumbo en Plus, asperges geleverd willen krijgen. Dat is vaak geschild en verpakt, hoewel verpakkingen in de retail zeker een issue zijn. Toch zou ik voor de presentatie en de houdbaarheid als retailer ook voor geschild en verpakt kiezen. Wij verpakken nu in gerecycled plastic dat voor 85 tot 90% van petflessen gemaakt is. Dan is het in ieder geval nog een duurzame verpakking.

Bekijk meer

Share this

Walter Gubbels
Walter Gubbels

aspergeteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin