teeltgeluid

‘Langer stoken om asperges te verwarmen’

Aspergetelers Antonio en Jolanda van Beek telen 77 hectare asperge buiten en 1 hectare onder glas, in Dongen en in Terheijden. Tot 2016 was het areaal zo’n 22 hectare.

Over de reden van de uitbreidingsdrang zegt Van Beek: “Puur passie, absoluut.” Dit jaar maken de telers pas op de plaats. In het voorjaar is nog 5 hectare geplant, dat betreft herinplant met Prius. “Een heel vroeg ras, iets dunner dan Cumulus, maar minder breukgevoelig.” Van Beek heeft Cumulus voor de teelten onder minitunnels, onder zwart/witte folie zijn het vooral Backlim en Herkolim.

Aspergeras Backlim in de kas

In de kas staat Backlim, die de teler dit jaar oogstte van de eerste week van maart tot half april. “De oogst was goed, met goede prijzen. Dat was direct vanaf het begin zo.” Van de asperges in de open lucht staat 5,5 hectare in verwarmde minitunnels. “Die verwarmen we vanaf de tweede week van februari. De oogst begint de derde week van maart.”

Langer stoken vanwege nachtvorst

Vanwege het (aanhoudend) frisse weer zijn de verwarmde asperges langer geoogst dan gebruikelijk, en wordt er langer gestookt. “Normaal stoppen we de oogst in de tweede of hoogstens derde week van april. Dit jaar was dat op 24 april. Stop je met nachtvorst te vroeg, dan is het risico dat de jonge scheuten afvriezen. Dat is weleens gebeurd.”

Bedden ‘plat gereden’

Midden vorige week (28/4) werd ook nog wat verwarmd. “Totdat de buitentemperatuur de hergroei verder oppakt”, zegt Van Beek. Om die goed te laten starten, werden vorige week de bedden ‘plat gereden’, zodat de warmte van de zon en de neerslag sneller bij de planten komt. Voor het afschaven gebruikt Van Beek een frontgewicht achterop de trekker. Het volledige buitenareaal wordt zo bewerkt. Vorige week (17) werd vanonder de niet-verwarmde minitunnels geoogst, daarna volgen de asperges onder folie.

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.