Doorgaan naar artikel

‘Te weinig goede grond voor witlofwortels’

Dirk Spruit in Nibbixwoud trekt dit jaar samen met zijn drie broers ruim 140 hectare lof. Daarvan is 10 hectare roodlof.

Een deel van het lof gaat naar Japan, vooral voor restaurants aldaar. Vanwege corona heeft die export wel een tik gehad. “We wachten af totdat het zich daar herstelt, het land is in ieder geval ook druk aan het vaccineren.” Spruit exporteert ook witlofwortels naar een trekbedrijf in Japan, de pandemie heeft op die activiteit geen invloed. De kroppen die van deze wortels af komen, zijn voor de verkoop in supermarkten. Spruit is er niet ongerust over dat ze te horen krijgen dat ze geen wortelen meer op de boot hoeven te zetten. “Wortelen in Japan telen is duurder dan importeren. Er ligt grond genoeg, maar die is vaak nogal stenig. Er is gewoon te weinig grond om goed wortelen op te kunnen telen.”

Drie rassen

De Japanse collega produceert jaarrond met de rassen Topscore en Vintor, Spruit heeft daarnaast Flexine vanaf begin maart tot in augustus. In de verdeling van de rassen neemt Flexine bijna de helft in, met een kwart Topscore en een kwart Vintor. “Vorig jaar hebben we ook Laurine als ‘tussenras’ gehad, maar dat was geen verbetering ten opzichte van Flexine. We hebben ook geen vroege rassen: begin december kun je zonder problemen met Topscore beginnen. Je moet ze van tevoren twee weken in de koeling houden, daar kun je in de teelt naar toe werken. Bovendien vinden wij dat Vintor meer zekerheid brengt dan vroege rassen en we hebben voldoende wortelen op voorraad. We laten de wortels onder contract telen. Dat regelen we zelf, zonder bemiddeling.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Dirk Spruit

witlofteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin