teeltgeluid

‘Met huidige preiprijzen rooit iedereen vrolijk verder’

Als hij gebeld wordt voor deze rubriek zit Theo Wolters in de auto en is heel moeilijk te verstaan. “Ik zit hier in een grensgebied bij België”, is de verklaring van de in Stramproy woonachtige Wolters van Wolters Agro, het bedrijf dat naast prei ook peen en aardbeien teelt.

Theo runt met zijn zonen Frank en Maarten het bedrijf. De afzet regelt Theo met zoon Frank zelf. De afzetkanalen zijn divers, van groothandel tot export tot snijderij.

Klap van de vorst

De prei die in februari niet werd afgedekt, kreeg een flinke klap van de vorst. “Sinds half maart beginnen de kilo’s er weer op te komen en herstelt de kwaliteit zich. Over de kwaliteit zit ik niet in, de productie zal matig zijn, heel het seizoen draaien we al geen topproducties. In juli, augustus, september zijn de kilo’s er niet opgekomen en die krijg je er daarna ook niet meer op.”

Prille begin van schot

Eind maart is het begin van schot te vinden. “In sommige zit schotvorming tot maximaal 2 centimeter, maar het stelt nog niet veel voor en de eerste dagen van april is het weer wat koeler. Ik verwacht het doorzetten van schot in ieder geval niet vroeg, dus dat biedt nog wat ruimte voor de hergroei.” Ter bevordering daarvan strooide Wolters rond 10 maart 200 kilo KS plus 100 kilo Sulfamon per hectare. Beregenen was nog niet nodig. “Als er niets verandert, dan moeten we daar volgende week wel mee beginnen.”

Weinig bewaarprei

Overigens verwacht Wolters niet dat nog veel prei in de koelcellen terecht zal komen. “Met de huidige prijsvorming, die ik eerlijk gezegd niet had verwacht – ik dacht wel aan een winterseizoen met prijzen van 80 à 90 cent, rooit iedereen natuurlijk vrolijk verder en de meesten zitten op schema of lopen al wat voor. Bovendien staan er de kilo’s niet op. Ik verwacht ook dat de prijzen tot aan de derde of vierde week van juni wel goed zullen blijven. De vooruitzichten voor de start van het nieuwe seizoen zijn in ieder geval goed.”

Drie soorten bedekking

Van de vroege nieuwe prei is sinds week 8 inmiddels het grootste gedeelte geplant met Marokkaanse losse planten, afkomstig van twee plantenkwekers. “Dat doen we voor de risicospreiding, maar we merken ook verschil in plantkwaliteit. We weten nog niet of we dat komend seizoen weer op dezelfde manier gaan aanpakken.” De rassen zijn Chinook en Shafton. “Over Chinook ligt dubbele bedekking, enkele bedekking met geperforeerde folie en enkele bedekking met vliesdoek. Over Shafton ligt alleen vliesdoek. Op die manier proberen we een mooie oogstspreiding te krijgen.”

Aanpak van onkruid

Op sommige percelen werd het onkruid bestreden met de bodemherbiciden AZ 500 plus Wing P, op sommige met alleen Wing P en op sommige percelen wordt het onkruid eind april pas chemisch aangepakt met een contactherbicide. “Van AZ 500 horen we wat wisselende geluiden. We willen er zelf wat ervaring mee opdoen.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.