‘We willen een jager in dienst nemen’

“De natuur ligt nu even stil”, constateerde broccoliteler Maarten Botman in Wervershoof vorig week verwijzend naar het natte, soms ruige weer. “En voor ons is het nu ook even rustig.”

Eind februari/begin maart was dat tijdelijk wel anders. “Iedereen trok toen de planten bij de kweker weg. Wij hebben toen ook geplant; de planten in de 96-gaats tray waren toen al groot genoeg, maar de gewone kluitplanten (speedzels) waren nog aan de kleine kant. We besloten daarom al gauw te stoppen met planten, dat was vorige week maandag (8 maart, red.). Het overgrote deel van de gewone kluitplanten zijn nog even bij de kweker in de kas blijven staan. Ze staan nu een week buiten.”

Hazen en ganzen

Die eerste planten liggen onder vliesdoek. “Dat hadden we overal ingeploegd, maar door harde wind waren toch wat hoekjes los gewaaid. Alles ligt nu weer vast, dat moet ook, want het barst van de hazen. Met ganzen valt het nu nog mee, die zitten nu vooral op het gras. Dat zijn uiteindelijk wel de grootste schade-veroorzakers.”

Vanwege de druk van het wild is het plan ontstaan om een jager een dienst te nemen. “Onze jager is al jaren enthousiast in de weer. We willen hem met een groep telers gaan betalen, zodat hij continu rond kan gaan. Dan moet je denken aan een soort hectarevergoeding. Hij kan ook schadeformulieren invullen.”

Rassen en bemesting

Botman start met Sirtaki als vroegste ras op groeikrachtige grond. “Daarvan hebben we pittig wat oppervlakte.” Dan volgen de rassen Malibu, Koros en Ironman. “Die Ironman gaat er in de week van 22 maart in, als het land voldoende is opgedroogd, want dat is belangrijk. Dan gaan we meteen volle bak door.” De bemesting bestaat uit Kali-60 naar behoefte van de grond, en 900 kilo magnesammon per hectare, dat is zo’n 180 kilo zuivere stikstof.

Aanpak onkruid over doek

De afgelopen winter is er nogal wat onkruid gegroeid, dat wordt opgeruimd met Round-up. “Onkruid onder doek wil ik aanpakken met Lentagran dat over de bedekking wordt gespoten. Op de vroegste teelten ligt 19 grams-vliesdoek. Je moet dan spuiten op een mistige ochtend, dan gaat het goed. Na het vliesdoek stappen we over op micronet, daar zijn we nu nog niet aan toe.”

Personeel uit de Oekraïne

Het planten gaat met een Ferrari halfautomaat. “We volgen het wel, maar overstappen op een volautomatische planter is nog niet aan de orde. We zitten ruim in onze capaciteit, en personeel is nog geen probleem. We hebben uitsluitend nog mensen uit de Oekraïne aan het werk. Pools personeel in de vollegrond wordt erg schaars.”

Auteur Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.