teeltgeluid

‘Plaatsspecifiek bekalken op basis van biomassa’

Bij Compliment in Uden (N.-Br.) werd op 25 februari de eerste ijsbergsla van dit seizoen geplant.

Omdat de planten zich door de relatief warme omstandigheden bij de plantenkweker goed ontwikkelden, gingen er al wat meer de grond in dan gepland was. “Dat hebben we ook gedaan met het oog op de voorspellingen voor nachtvorst in de komende dagen”, geeft Peer Schraven op donderdag 4 maart aan. “Tot maandag 8 maart planten we even niet.”

Alles onder doek

Tot en met 4 maart zaten er acht plantingen in de grond en vanaf 8 maart is dat planten weer een dagelijkse bezigheid die doorgaat tot half augustus. De huidige plantingen zitten onder vliesdoek en alle planten staan in 4-centimeter perspotten op bedden van 1,80 meter. “Dat vliesdoek gaat er nog een keer vanaf om te schoffelen en als dat nodig is strooien we dan ook kunstmest bij.”

Meestal ploegen we om de gewasresten van de groenbemester er goed onder te krijgen

Automatische diepteregeling

Omdat de grond voldoende vochtig is, is beregenen om de planten aan de groei te krijgen nog niet nodig geweest. De vroegste rassen zijn Damion, Wellkin en Million. “Die planten we tot derde week maart, dan schakelen we over op andere rassen.” De plantmachine van Compliment is een bandenplantmachine waarmee kleefpotten geplant kunnen worden. Op de machine zit een automatische diepteregeling en afstandsregeling.

Ploegen met ecoploeg

In de meeste gevallen is de voorteelt van ijsbergsla een groenbemester. “Als dat niet zo is, dan spitten we de grond voor het planten, maar meestal ploegen we om de gewasresten van de groenbemester er goed onder te krijgen. Anders heb je daar last van bij het planten. Wij ploegen al een aantal jaren met de Ovlac-ecoploeg van Koeckhoven.net Agricultural Machinery uit Ursem. Die werkt tot 15 centimeter diepte en daar krijgen wij de groenbemester er goed mee onder.”

Plaats-specifiek bekalken

De bekalking werd al eerder plaats-specifiek uitgevoerd op basis van biomassametingen door satellietbeelden. “Op basis van die metingen, nemen we plaatsspecifieke grondmonsters en bepalen we de hoeveelheid en de soort kalkmeststof.” Ook de met KAS uitgevoerde basisbemesting wordt per perceel op maat gestrooid.

Oogst elf bedden breed

De eerste oogst verwacht Schraven rond 10 mei. “Wij oogsten met een Van de Beucken-oogstmachine, die werkt over een breedte van elf bedden. De medewerkers snijden de bollen en verpakken die direct in het gewenste fust. Dat fust gaat via afvoerbanden naar de centrale achterliggende ruimte waar het op pallets wordt gezet.”

Auteur Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.