Doorgaan naar artikel

‘Laatste partij Vintor geoogst: lest best’

Witlofras Vintor gaf even minder productie, waarschijnlijk door wat slijtage, aldus witlofteler Dirk Spruit in Nibbixwoud (N.-H.). “Maar juist de laatste partijen deden het uitstekend. Echt lest best.”

Vorige week werd de laatste Vintor geoogst en was het wachten op de eerste Topscore. “Het groeit in ieder geval ontzaglijk goed”, zegt Spruit. “De wortels zijn van twee partijen uit de Flevopolder en uit Zeeland. Die wortels uit de polder groeien makkelijk, de Zeeuwse wortels vragen wat meer temperatuur. Deze vroege wortels hadden vier à vijf weken in de koeling gezeten. We streven altijd naar minimaal drie weken koelen.”

Eerder omschakelen naar nieuwe wortels

De omschakeling van oude naar nieuwe witlofwortels had misschien wat eerder gemogen, oordeelt Spruit. Maar op de een of andere manier lukt dat eigenlijk nooit. “Misschien zijn we wat te voorzichtig. We houden makkelijk wortels vast, omdat we vrezen voor uitval. Of omdat we op voorhand niet weten wanneer we aan de gang kunnen met nieuwe wortels.”

Het valt wel op dat er wat meer kortere witlofwortels tussen zitten, met wat meer ongelijkheid

Meer kortere wortels

De worteloogst leverde dit najaar in ieder geval geen problemen op. “Het is gewoon goed gegaan. Wel valt op dat er wat meer kortere wortels tussen zitten, met wat meer ongelijkheid. Ze zijn ook wat grover dan vorig jaar. Het is duidelijk dat ze in de laatste maanden nog goed zijn bijgegroeid.” Spruit is ook content over de inhoud van de wortels, zeker gezien het beperkte aantal zonuren op verschillende momenten in de teelt. “Vooral het stikstofgehalte is nog geweldig toegenomen, al zie je wel verschil tussen de vroeg en laat gerooide Vintor. Alles bij elkaar ben ik zeker niet ontevreden.”

Witlofbiënnale 2022 uitgesteld

Dirk Spruit is bestuurslid van Witcop, de coöperatie van witloftelers. Vanuit die functie weet hij te vertellen dat de Witlofbiënnale in 2022 vanwege de coronasituatie is uitgesteld. Normaal wordt dit tweejaarlijkse internationale evenement voor de witlofsector in het vroege voorjaar gehouden (deze keer in Mechelen, België). Het evenement wordt opgeschoven naar het najaar.

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Dirk Spruit

witlofteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin