Doorgaan naar artikel

‘Melassekorrels verbieden in bloemkool is onzinnig’

“We snijden nu niet elke dag bloemkool meer. Het gaat nu wat rustiger”, aldus Kees Nieuweboer in Sexbierum op woensdag 27 oktober.

Op 21 oktober waaide door de harde wind het fust nog door zijn wagen heen. “Dat betekende gedwongen niks doen. Zaterdag was Milandes aan de beurt en oogstten we nog een restje Toledo”, vertelt Nieuweboer op 27 oktober. “Morgen en vrijdag beginnen we met het tweede oogstrondje. In september en de eerste helft van oktober hebben we wel pittig wat weg gedaan, al was het niet tegen topprijzen. We hebben nu nog anderhalve hectare met rassen als Twistique, Giewont, wat Diwan en Navallo.”

Stand winterbloemkool

Zijn winterbloemkool staat royaal, maar ook ‘smerig’. Nieuweboer doelt op onkruid, vooral muur. “Ik vind dat wel zonde, want ik had het perceel mooi schoon. Dat vuil staat nu de hele winter te zaaien, en ik kan er niets tegen doen. Als in het voorjaar wordt bijbemest, maakt die muur ook nog eens een flinke groeispurt. Dan klimt dat spul boven de bloemkool uit.” Die bijbemesting gebeurt met melassekorrels, met stikstof die relatief snel beschikbaar komt, in vergelijking met organische gebonden stikstof in andere leveranciers als biologische vaste mest en groenbemesters.

Snel werkende stikstof

Wat sneller werkende stikstof is nodig in een gewas als bloemkool. Voor najaarsbloemkool om het gewas aan de praat te houden, in het voorjaar om de groei aan te jagen en in de zomer om in tien à elf weken een volwaardig oogstbaar gewas te krijgen. “Bij bloemkool die tien weken staat, gebeurt de eerste drie tot vier weken niet zoveel. De planten zijn vooral aan het inwortelen. In de resterende weken moet de kool ontwikkelen en de bladmassa verveelvoudigen. Dat red je niet met alleen organische gebonden stikstof.”

Verbod melassekorrels

Melassekorrels staan echter op de nominatie om verboden te worden voor de biologische teelt. “Dat schijnt in Europees verband verzonnen te zijn. Volgend jaar mag het nog gebruikt worden, daarna is het gebeurd.” Tot ongenoegen van Nieuweboer. “Hoe komen ze erop. De knakkers die hiermee komen, zitten achter een bureau en denken in algemene termen. Ze hebben het idee dat we met stoffen als melassekorrels de kool bemesten. Dat is niet zo. Kool moet het hebben van de voedingselementen uit vaste mest en groenbemesters, en melassekorrels zorgen voor een goede bladgroei. Dat is nodig, want bloemkool is een typisch dubbeldoelgewas met kool voor de verkoop en zo veel mogelijk gewas om te blijven plussen met de organische stof in de grond.”

Kwaliteit vereist

Een verbod voor ‘snelwerkende’ stikstof gaat dan ook ten koste van de kwaliteit, stelt Nieuweboer. “Zit je bijvoorbeeld in de herfst met matige banen, dan krijg je gele onderkanten, zachte kool, en moet je eerder afdekken. Met een grote kans dat dat blad niet blijft liggen, want hier – dicht bij de Waddenzee – waait het altijd en vaak flink. We leveren aan Albert Heijn, die redeneert heel simpel: we betalen meer voor biologische dan voor gangbare bloemkool, dus het moet er ook beter uitzien. Je hebt te maken met harde eisen, ze zien voor biologische producten echt niets door de vingers.”

Drijfmest als alternatief

Wat is het alternatief? “Drijfmest wellicht, maar dat is voor mij geen optie. Ja, het is relatief goedkoop, beter te verdelen dan vaste mest, maar het is tegen mijn principes. In 42 jaar met biologisch teelten hebben we het spul minder keren gebruikt dan er vingers aan een hand zitten. Ik heb contact gehad met Plant Health Care (Pius Floris) over OPF-granulaat. Mogelijk dat het een alternatief is.” Nieuweboer vervolgt: “Dat zal dan ook weer wel verboden worden. Ze snappen het gewoon niet, je wordt gedwongen in een richting die tegen de natuurlijke groeiwijze van gewassen als bloemkool, of broccoli, ingaat.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Kees Nieuweboer

Bloemkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin