teeltgeluid

‘De prijs voor broccoli komt uit op een kleine plus’

Na de piek eind juli/begin augustus viel er even een gat in de oogst van broccoli bij telers Geert-Jan en vader Jaap Jonkman in Andijk (N.H.).

“De laatste paar weken zitten we ook weer op een piek. Ik denk dat we nog ongeveer een week te oogsten hebben, dan zit het seizoen er voor ons wel op. Dat is zo’n tien dagen eerder dan we gewend zijn”, aldus Jaap op 14 oktober.

Moeizaam seizoen

Op het seizoen terugblikkend kenmerken vader en zoon het seizoen als ‘moeizaam’. “Door het koude voorjaar ging het seizoen pas twee weken later van start en we hebben door de hoeveelheid neerslag ook nog een week niet kunnen planten. Dat betekent dat je met je oogstschema niet goed uitkomt. Dat komt dan weer niet ten goede aan de prijs voor broccoli, want zo gaat het bij meer telers dan alleen bij ons. Het was zeker bij de oogst dus een beetje hollen of stilstaan, maar eigenlijk gold dat ook voor de prijs. Over heel het seizoen bekeken hebben we de kilo’s wel gehaald, maar de prijs is achtergebleven bij die van de afgelopen twee jaren. Al met al zullen we uitkomen op een klein plusje’, schat Jaap in. “Daar komt nog bij dat er dit seizoen meer broccoli is geplant als gevolg van twee goede seizoenen. En je ziet, dan heb je al weer snel te veel. Zeker als de broccoli – met uitzondering van het voorjaar – best makkelijk wil groeien”, vult Geert-Jan aan.

We hebben de kilo’s wel gehaald, maar de prijs van broccoli is achtergebleven bij die van de vorige twee jaren

Weinig insecten en schimmels

Door het jaar heen speelden insecten vrijwel geen rol. “In andere jaren zag je flinke druk van bijvoorbeeld koolmotjes of bladluizen, maar dat is dit jaar niet het geval geweest.”

Ook de druk van schimmels viel erg mee. “Alleen in de plantingen die er nog staan, spelen Alternaria en Mycosphaerella een rol. Daardoor valt het oogstpercentage wat tegen.”

Alleen ras Ironman

Het ras is nog steeds Ironman. Geert Jan: “In voorgaande jaren hadden we ook nog Steel in het najaar. Het ene jaar oogstte je van Ironman heel weinig, het andere jaar van Steel. Nu hebben we gekozen voor alleen Ironman. Dat ras hebben we ook wat ruimer geplant. De kwaliteit van wat we nu snijden is dan ook goed.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.