Doorgaan naar artikel

‘Toch weer witlofras Ecrine telen, want prima lof’

Witloftelers Jasper en Reinier Selles in IJsselmuiden hebben vanaf december het ras Topscore in de trekcellen staan. “Dit witlofras wordt steeds beter”, reageren de broers.

De eerste trek viel Topscore nog niet direct mee. “Maar in januari is hij op zijn best. De wortels zijn gezond, al hebben we in de koelcel nog wel een mindere partij, met wat smet er in. We laten die wortels nog even staan, zodat ze tot rust kunnen komen.” Vorige week zat de watertemperatuur op 19 graden, met de luchttemperatuur een graad daaronder. In de loop van de trek wordt de watertemperatuur geleidelijk teruggedraaid naar 14 graden.

Rassenkeuze

Het ras Topscore volgt na het vroege ras Beguine. Die Beguine hadden ze voor het eerst, als vervanger voor Ecrine. “Beguine gaf een mooie bak lof. Maar we hoeven hem niet weer”, klinkt het glashelder. “Het gewicht viel tegen, en het gaat uiteindelijk wel om de kilo’s. Een oorzaak is niet direct aan te wijzen.”

De rassenkeus voor de volgende vroege trek – eind 2021 – is dan ook al gemaakt. “Dat wordt weer Ecrine, dat is wel zeker, want dat lof was altijd prima. Dat willen we dit jaar doorzetten. Duidelijk is dat je mee moet gaan met de keus voor nieuwe rassen, maar ook dat je daar voorzichtig mee moet zijn als dat een vervanger is voor een ras dat goed is.”

Marktanalyse

Midden vorige week was de prijs voor witlof nog steeds niet super, stellen de broers vast. Ze zijn het dan ook niet eens met de marktanalyse voor witlof van 19 januari. Op 21 januari zeggen ze tegen de hiervoor verantwoordelijke redacteur van Groenten & Fruit: “Je schreef te optimistisch. Die prijs zit nu op 70 à 75 cent per kilo. Het ras Topscore produceert overal goed, dat merk je.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jasper en Reinier Selles

witloftelers in IJsselmuiden

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin