teeltgeluid

‘Nog de moeite om bloemkool te snijden voor € 1,50’

Voor Sander de Visser in het Zeeuwse Gapinge zit het bloemkoolseizoen er nagenoeg op. “Gisteren hebben we de laatste Anique gesneden, er staat nog wat Milandes, Navalo en Diwan. Het zijn de laatste restjes, de kwaliteit loopt ook achteruit.”

Door een nachtvorst zijn sommige kolen wat bruinig/glazig. “Ook sluiten de onderkanten niet mooi meer en komt er meeldauw in het gewas, het is dus goed dat we er doorheen zijn.” Positief zijn de prijzen. “Het zijn dan niet meer de aantallen, maar het is toch nog de moeite om ze te snijden als de klasse I zessen iets meer dan € 1,50 en de mindere kwaliteit toch nog circa € 1 opleveren”, geeft De Visser op 7 januari aan.

Redelijk goed seizoen

Terugblikkend op heel het seizoen toont De Visser zich niet ontevreden. “Dat komt vooral door de erg goede winterbloemkool. De start was goed. In de zomer groeiden de planten moeizaam door de droogte, maar prijsvorming was niet slecht. Eind september viel hier veel regen en daarna werd het eigenlijk niet meer droog. Vanaf oktober stonden de gewassen mooi en hebben we veel kunnen snijden. In oktober en november waren de prijzen maar gewoontjes.”

Stand winterbloemkool

De circa 20 rassen winterbloemkool die De Visser heeft staan, groeiden goed. “Hier en daar zit wat waterschade en er zijn enkele vierkante meters weggevallen. Sommige stroken staan wat minder, maar over het geheel staat zo’n 90% er prima bij.” Tussen de rassen zit weinig verschil, wel zijn de planten van rond 3 augustus een stuk verder in hun ontwikkeling dan die na de hitte rond 14 augustus geplant werden. “De laat geplante zijn wel bijgetrokken na de bijbemesting met circa 200 kilo KAS per hectare.”

NKG en groenbemesters

De meeste percelen van De Visser liggen geploegd, maar er zijn ook percelen waar de oogstresten van de bloemkool nog op liggen en percelen waar groenbemesters (Italiaans raaigras of snelle lenterogge als voorgewas voor maïs of herfstbloemkool) zijn ingezaaid. “Die oogstresten doen we als de grond dat toelaat nog een keer klepelen, anders blijft het zo liggen als groenbemester. We ploegen trouwens steeds minder en doen steeds meer aan groenbemesters inzaaien en niet-kerende grondbewerking in het voorjaar. Op onze grond krijg je op die manier de mooiste structuur. Als je onze grond onder wat natte omstandigheden in het najaar ploegt en het vriest in de winter niet, dan heb je daar alleen maar ellende van.”

Rassenkeuze

Qua rassen voor het nieuwe seizoen, de eerste planten zijn voor week 10 besteld, vind De Visser de keuze in het voorjaar het lastigst. “Bij de plantingen in maart kiezen we voor veel rassen naast elkaar, omdat je nooit precies weet hoe ze zich zullen gedragen. Als we eenmaal in de Clarina zitten, dan hebben we zekerheid. Kort daarvoor kies ik voor Guideline voor de oogst in juni, die is ook al bedrijfszekerder. In het najaar gaan we in ieder geval ook weer Twistique planten voor de oogst november/december. Dat ras hebben we dit jaar rond half juli geplant en dat is goed bevallen. Ik moet bij de zaadfirma nog navragen of die ook eind juli geplant zou kunnen worden om eind december te kunnen oogsten. Verder heeft een proef met Bejo 3338 bij ons ook redelijk goed voldaan. De oogst valt na de Diwan en is voor onze regio een mooie aanvulling op het assortiment.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.