teeltgeluid

‘Zoveel neerslag hadden we niet verwacht’

“We zijn alweer volop aan het planten in Spanje”, vertelt bloemkool- en broccoliteler Teun Laan van P.J. Laan & Zn in Andijk.

“We zijn we al meer dan een maand bezig, voor bloemkool voor de oogst in november en voor broccoli eind oktober. De planten komen van lokale kweekbedrijven, voor een deel met rassen die we ook in Nederland kennen. Daarmee sturen we in alle gevallen aan op Nederlandse kwaliteit.”

We zijn ook volop bezig met het zaaien van groenbemesters. Dat doen we zelf.

De start voor bloemkool is met Korlanu, voor broccoli zijn Larsson en Triton de eerste rassen. Het planten gebeurt met vier Ferrari-plantmachines, elk voor drie bedden met twee rijen per bed. Het zijn Duplex-planters, waarvoor per twee rijen een persoon nodig is. “Voornamelijk broccoli kun je in Spanje dichter planten dan in Nederland, in Spanje is de lichtinstraling wat groter.”

Buizen met sproeiers

De beschikbaarheid van water is geen probleem, na een voorjaar met veel regen. Dat was verrassend, want zo veel neerslag werd niet verwacht. “Het was trouwens ook wel nodig”, geeft Laan aan. “Vanwege het huidige warme weer, krijgen de teelten om de dag water. De verdeling gaat met vaste buizen met sproeiers. In Spanje moet je toch met zekerheid beregenen. Daarom zijn vaste buizen erg efficiënt om te gebruiken.”

Chemische onkruidbestrijding

De stikstofbemesting gebeurt met kalkammonsalpeter (KAS) en naar gelang de vraag van de plant wordt er bijbemest. “De onkruidbestrijding lossen we chemisch op. De grond is te zwaar om te schoffelen, en in de winter zijn de geschikte momenten niks te ruim.”

Lage oogstpercentages

In Nederland wordt volle bak geoogst. Wel ging dat de afgelopen weken kwalitatief gezien moeizaam, door hitte gevolgd door veel neerslag. Bloemkool kreeg last van schift, in broccoli stak Alternaria de kop op, en ging de vorm van de schermen achteruit. De prijsvorming was gelukkig redelijk, want de oogstpercentages bleven lager, en dus ook de verkoopaantallen. “Je ziet nu weer een kentering in de kwaliteit, met oplopende aantallen, zowel bij broccoli als bij bloemkool. Voor bloemkool zitten we nu in de rassen Clarina, Alcala en Solida. Alcala is duidelijk het minst, daar stoppen we mee.”

Zaaien groenbemesters

Verder wordt er in deze periode gedaan aan wat Laan omschrijft als landonderhoud. “We zijn ook volop bezig met het zaaien van groenbemesters. Dat doen we zelf. De afgelopen tijd hebben we veel Phacelia gezaaid. Nu het wat later in de tijd wordt, stappen we over op Japanse Haver.”

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.