weblog

‘Personeel uit EU wil niet meer bij ons werken’

Bloemkoolteler Slagter pleit opnieuw voor tewerkstellingsvergunningen voor personeel buiten de EU.

Ondernemen is ook vooruit kijken en met wijsheden uit het verleden zijn veel dingen te voorspellen. Uitvinders bestaan in mijn optiek niet. Dat zijn mensen die dingen samenvoegen die in het verleden zijn ontstaan. Als je op deze manier naar je onderneming kijkt dan maakt dat ondernemen al een stuk makkelijker.

Al wordt de crisis nog zo groot, Nederlands personeel in onze sector gaat echt niet gebeuren

In de agrarische sector waar veel handjes nodig zijn, maakt personeel een groot deel uit van je beleid. Personeel is op veel bedrijven het grootste knelpunt en één ding weten we zeker: al wordt de economische crisis nog zo groot, Nederlandse personeel in de agrarische sector gaat echt niet gebeuren.

We moeten dus terugvallen op buitenlandse medewerkers of op robotisering. Maar zolang robotisering nog niet aan de orde is, resteert één optie. Ik heb hiervoor al meerdere keren aandacht gevraagd.

Vergunningen voor tewerkstelling

Over het algemeen wordt er te veel misbruik gemaakt van ons personeel. Via uitzendbureaus worden ze niet juist betaald. Mede hierdoor is er ook bijna geen goed personeel meer te krijgen. Van dit probleem is uiteraard niet alleen het uitzendbureau de schuldige, ook de agrarische sector zelf.

Personeel van buiten de EU ligt politiek zeer gevoelig

Daarom zitten we nu met het probleem dat personeel uit Europa niet meer bij ons wil werken en we mensen van nog verder weg moeten halen. Ik pleit er daarom opnieuw voor tewerkstellingsvergunningen af te geven voor personeel van buiten de EU, maar politiek ligt dat zeer gevoelig.

Mede op mijn aandringen is het bij LTO op de lijst gezet om erop aan te dringen dat het bij de komende verkiezingen meegenomen wordt in de programma’s van de politieke partijen.

Zzp-vergoeding ongunstig voor Rijk

Er bestaat echter al een mogelijkheid om met mensen van buiten de EU te werken. Deze legale maar dubieuze manier van werken is wel zeer nadelig voor de schatkist, voor ons personeel en voor de sector.

Geef ons toch een vergunning om mensen van buiten de EU zelf te mogen werven

De politiek komt daar nu ook achter. Er wordt op basis van een zzp-vergoeding betaald. Geen inkomsten voor het rijk, onverzekerd personeel en ook geen pensioenopbouw. Kortom, uitbuiting! En een aanpak voor de korte termijn.

Daarom: geef ons toch een vergunning om deze mensen zelf te mogen werven. Dan kunnen we ze een goed loon betalen en komt er veel geld binnen voor de gemeenschap. Nu werken er in Nederland al duizenden mensen op een manier waar niemand beter van wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.