Doorgaan naar artikel

‘Er zaten van die harde witte korrels tussen’

Half augustus liep in de bladgewassen bij Mart Boender in Piershil (Z-H) even alles op een hoop.

“De laatste planting van de bladgewassen stond gepland voor 19 augustus, maar door de hitte in augustus ging de ontwikkeling sneller. Normaal planten we in die periode iedere drie dagen, nu hebben we dagelijks geplant tot de laatste op 14 augustus in de grond zaten.”

Ook viel er op 16 augustus een flinke bui van 33 millimeter. “Daar zaten van die harde witte korrels tussen. Door de hitte en doordat we door de drukte met het planten een paar dagen niet hebben geoogst, is een half vak gaan schieten. Die hebben we dus niet geoogst.”

Er was sprake van een sterk vragende markt

“In het volgende vak zat hagelschade, maar met oogsten hebben we de ergste schade er wel vanaf kunnen halen. In die periode accepteerde de handel het eindproduct, want er was sprake van een sterk vragende markt.”

“Kennelijk waren er meer telers met problemen in die periode, maar dat is hoe ik het inschat. Eind juli maakte ik me nog wel zorgen over hoe de afzet in de vakantieperiode zou gaan verlopen, maar uiteindelijk zijn we heel goed door die periode heen gekomen.”

Gewas koelen

Tijdens de hitte was beregenen aan de orde van de dag. “Dat was nodig om het gewas te koelen. Daar plukken we nu de vruchten van, want we hebben daardoor verder geen schotvorming meer gehad. Met oogsten zitten we nu ook weer op ons normale schema. Ik denk dat we nog zo’n week of zeven aan het snijden zijn.”

De explosie aan rupsen eind juli kreeg Boender onder controle. “In sommige vakken hebben we daarvoor wel drie keer Tracer nodig gehad, maar bij het oogsten viel de schade van rupsen uiteindelijk nogal mee.”

Het gemis van de zaadcoating merk je wel

Hetzelfde gold voor de druk van bladluizen. “In een enkel vak hebben we Movento ingezet, maar na de hittegolf was de druk van bladluizen helemaal voorbij. Toch moet ik zeggen dat je het gemis van de zaadcoating wel merkt. Dat gaf gedurende de eerste weken van de teelt een goede bescherming en dat zijn we kwijt.”

“Ik snap nog steeds niet waarom ze die toelating hebben ingetrokken. Temeer niet omdat er nu in Frankrijk weer stemmen opgaan om het in suikerbieten weer een ontheffing te geven. Juist in het land waar het verbod op neonicotinoïden in gang werd gezet.”

Valse meeldauw

Half augustus dook ook voor het eerst valse meeldauw op. “We hebben toen twee behandelingen met Fubol Gold uitgevoerd, in de vakken waar dat nog kon gezien de veiligheidstermijn. Verder houden we het in bedwang door Revus te gebruiken.”

Auteur Stan Verstegen

Share this

Afbeelding
Mart Boender

bladgewassenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin