Doorgaan naar artikel

‘Wingssprayer in prei bevalt ons goed’

Martijn Hendrickx in Ossendrecht oogstte drie plantingen zomerprei. “De eerste hebben we rond 25 juni geoogst. Wat later dan bedoeld, omdat we niet eerder voldoende gekwalificeerd personeel hadden.”

Het vroegste ras was Shafton met Spaanse seedlings en vervolgens Krypton. “Toen volgden de eerste opgekweekte losse planten uit de kas. Die hadden wel meer last van de droogte, het schrale weer en van trips. Die krijg je extra als ze niet zo vlot willen groeien. De gewassen nemen dan de middelen niet zo goed op.”

Trips (nog) onder controle

Roest dook ook op, maar is inmiddels onder controle. “Dat zat vooral in de vierde en vijfde planting. We hebben wel met Rudis en Luna behandeld, maar het effect viel toch wat tegen.” In de huidige plantingen is trips onder controle, maar Hendrickx houdt zijn hart op 5 augustus toch een beetje vast voor de komende hitteperiode. “Het is afwachten hoe dat uitpakt, maar ik verwacht dat we na de hitte er even kort op moeten zitten om het in de hand te houden. Dus een paar keer spuiten met korte intervallen.”

Geplante herfstprei

De geplante herfstprei voor oogst in september werd in juni geplant. Het gaat om losse planten, geplant met een Gregoire Besson. “Door ze zo te planten, hoeven we niet aan te gieten, want die planten worden goed aangedrukt en groeien dan goed weg. Omdat wij prei dwars in de kist leveren, is aanaarden ook niet nodig.”

Ter plaatse gezaaide herfstprei

Voor de oogst daarna tot en met november werd begin april ter plaatse gezaaid. Om oogstspreiding te krijgen zijn meerdere rassen gezaaid, waaronder Nunton en Sureton. “Dat is inderdaad een nieuw ras dat Nunhems dit jaar voor het eerst commercieel op de markt brengt. Wij hebben er al meer ervaring mee, omdat er bij ons proefjes van Nunhems liggen.” Voor de late herfstteelt is het ras Oslo.

Onkruid met LDS-systeem

De ter plaatse gezaaide herfstprei is inmiddels een keer aangeaard voor voldoende lengte wit. De tweede keer volgt binnenkort. De ter plaatse gezaaide winterprei voor oogst vanaf januari wordt binnenkort aangeaard. De chemische onkruidbestrijding volgens het LDS-systeem is vrij goed uitgepakt. “We hebben gewerkt met een derde tot de helft van de geadviseerde dosering. Ik hoor wel van onze adviseur dat het niet overal even makkelijk was om het onkruid onder de duim te houden.”

Wingssprayer in prei

Hendrickx werkt sinds anderhalf jaar met de Wingssprayer. “We hebben heel lang zitten wikken en wegen, maar zijn uiteindelijk bij de Wingssprayer uitgekomen. Een oom van mij heeft dezelfde machine gekocht, en ik ken nog een teler die er dit seizoen voor het eerst mee werkt. Ons bevalt de machine goed. Je moet de armen wel net boven het gewas houden, of zo dat ze het gewas net raken. Bij een jong gewas is het dan wel opletten, maar er zitten ook sensoren op, dat werkt vrij nauwkeurig. Bij een wat ouder gewas raak je de toppen van de bladeren, maar dat is geen probleem. Zeker in ons geval niet, want die toppen snijden we er toch vanaf.”

Niet te veel schachtlengte

Met beregenen in prei doet Hendrickx het rustig aan. “Gewassen die kort aan de oogst zitten, houden we wel goed in de gaten. Andere gewassen willen wij wat rustig houden in hun groei, om ze niet te veel schachtlengte te laten maken. Een ras als Pluston wil dat vrij snel doen.”

Auteur: Stan Verstegen

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin