Doorgaan naar artikel

‘Vanaf morgen snijden we een week niets’

“Nee, het gaat momenteel niet best”, zegt broccoliteler Maarten Botman in Wervershoof. “De afzet verloopt moeizaam want de retail neemt niet veel af, maar wij hebben juist veel te snijden en met die hitte het personeel gemotiveerd houden, valt ook niet mee.”

De flinke oogst komt enerzijds door de gewasgroei en anderzijds omdat er voor deze periode meer geplant is. “De laatste jaren hadden we in deze periode juist een tekort. Daar dachten we op in te spelen, maar dat pakt nu dus juist verkeerd uit.” Op 18 augustus verwachtte hij dat de piek voorbij was. “Vanaf morgen snijden we een week niets, want in de huidige plantingen zitten schermen van 5 centimeter, maar ook nog planten waar niets inzit. Dat is een gevolg van de hitte. Straks wordt het zoeken naar de banen waar we het beste in verder kunnen gaan.”

Markt opgeschoond

De huidige rassen Chronos en Koros zijn snelle groeiers. “Die laatste heeft meer last van zonnebrand. Ook hebben we meer schift en bonkige schermen. Nee, ze vallen echt niet mee op dit moment. Je ziet ook meer geelverkleuring bij bewaring in de koelcel. Ik denk dat de markt over een dag of 10 helemaal opgeschoond is, dan kunnen we weer met een schone lei beginnen.”

Alternaria duikt weer op

Een week of 5 geleden speelde Alternaria, nadat het een hele tijd goed was gegaan. “Dan verslapt de aandacht wat en nu het weer vochtiger wordt, zie je het weer terugkomen. Met wat mineralisatie en wat zwaardere gewassen, ben je het eerste aan de beurt. Ik ga de gewassen morgen weer behandelen”, aldus Botman op 18 augustus.

Grond alweer te nat

Dat het plantseizoen erop zit, geeft hem wel rust. “En de haspel kan voorlopig aan de kant, want voor het weekend viel hier 50 tot 60 millimeter en een paar weken geleden ook al 30 millimeter. Ik moet een aantal plantingen nog schoffelen, maar daarvoor is het eigenlijk nu al weer te nat.” De laatste werden begin augustus geplant met Koros. “Die hebben gelijk water gehad en zitten goed vast in de grond. Ik ben niet bang dat die niet toe gaan komen, ze zijn nu al bijna halfwas.”

Machinale oogst

Tijdens de hitte oogstte Botman tot 12.30 uur en soms ’s avonds nog ‘een baantje’. “Dan ga je toch wat achter lopen met oogsten, maar ’s middags was het gewoon veel te warm. De omstandigheden zijn extra belastend voor de mensen en ook het gewas wordt erg warm. Dit soort omstandigheden zullen alleen maar vaker voorkomen. Daarom krijg ik ook weer meer interesse in de machinale oogst. Ik ben benieuwd hoever ze er in Friesland mee zijn.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Maarten Botman

teelt met zijn zoon Mark bloemkool en broccoli in Wervershoof

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin