Doorgaan naar artikel

‘Geoogste bloemkolen zijn meer zesjes dan zessen’

“Het is nu minder droog dan half mei”, reageert bloemkoolteler Sander de Visser in Gapinge op Walcheren op 4 augustus.

“Toen was het bar droog, maar in juni hebben we een paar fikse buien gehad. De eerste was er eentje van 60 millimeter. Sindsdien is het hier eigenlijk lekker groeizaam weer geweest.”

De droogte van half mei bleef niet zonder gevolgen. “De zomerbloemkool heeft veel last gehad van uitstel van de koolaanleg. We zijn nu aan het oogsten in plantingen van half mei. Een week of vier geleden hadden we ook wel tijdelijk minder bloemkool, maar dat is nu weer achter de rug. Het zijn geen flinke gewassen, maar toch is het goed bijgetrokken. We oogsten vooral zessen van Flandria-kwaliteit, dat zegt genoeg.”

Verschil tussen rassen

De te oogsten bloemkoolrassen zijn Clarina, Cleozil, Guideline en Ormonde. “Ormonde is me dit jaar een beetje tegengevallen, de kolen zijn wat los. Bij de eerste keer snijden zijn ze nog goed vast, maar bij de tweede en derde keer is dat minder. Cleozil en Guideline zijn ook bij die tweede of derde keer nog mooi vast. Clarina heeft het meeste last gehad van de droogte, dat zie je terug in de gewasomvang. Je oogst wel zessen, maar het zijn meer zesjes, zal ik maar zeggen.”

Geen gat in aanvoer

Met de tropische dagen nog voor de boeg verwachtte De Visser niet dat hij minder te oogsten zou krijgen. “Die we deze week snijden, staan er goed bij. Vanaf volgende week is het Clarina wat de klok slaat, maar daar zit continu al vertraging in. Dan valt er dus geen gat, maar kunnen we op een mooi niveau door blijven snijden”, zei hij op 4 augustus.

Goede ervaringen met naaimachine

Met de naaimachine die De Visser van een collega overnam, heeft hij inmiddels de nodige ervaring opgedaan. “Je moet er mee leren werken, maar het gaat nu goed en het scheelt veel werk. Ik weet dat het sneller kan, maar nu naaien we een hectare in 7 tot 10 uur. Ik doe dat liever wat langzamer om zeker te weten dat het goed gaat. Op dit moment doet één persoon in 3 tot 4 uur waar eerder vier personen een dag voor nodig hadden.”

“Het belangrijkste is dat je voldoende blad hebt en dat de rijsnelheid goed is afgestemd. Als je te snel rijdt, zit het touw te strak; rij je te langzaam dan draait het touw in de machine in de knoop. Maar ik moet zeggen, we hebben al lang geen elastiekjes meer in onze handen gehad.”

Bladluizen en koolmot

Sinds 1 augustus is alle herfstbloemkool geplant. De winterbloemkool zit er voor de helft in, de andere helft volgt na de hitte. Terugblikkend tipt De Visser de ziektedruk nog aan. “In juni was de druk van bladluizen hoog. We hebben het onder controle gekregen, maar we hebben dat wel wat laat gezien. Verder zat er vier weken geleden flink wat koolmot, maar dat is nu ook onder controle.”

“We gebruiken Verimark op de tray en vanaf de achtste week houden we het gewas extra in de gaten. Als het nodig is, gebruiken we dan Affirm met Karate. Mocht het nog een keer nodig zijn dan gebruiken we hetzelfde of Decis of Tracer in plaats van Affirm. Als het heel erg is, hebben we Steward nog achter de hand met een veiligheidstermijn van een dag. Dat kun je na de eerste keer oogsten nog gebruiken.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Sander de Visser

bloemkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin