Doorgaan naar artikel

‘Voor het eerst Flexine tot het eind’

Reinier en Jasper Selles in IJsselmuiden zetten met hun witlof dit jaar vol in op Vilmorin.

De wortels van het ras Flexine van het eerste perceel dat ze opzetten, viel wat tegen, vertelden Reinier en Jasper Selles in IJsselmuiden in hun vorige rubriekbijdrage. Dat was rond half mei. Uit een proeftrek was al gebleken dat de volgende partij met Flexine-wortels een stuk beter was, dat is ook uitgekomen. De trektemperatuur bij aanvang zit nog steeds op 18 graden, wel moet de thermostaat tijdig teruggedraaid worden. “Na zowat tien dagen zitten we op 16 graden, met een eindtemperatuur van zo’n 14 graden”, vertelde Jasper vorige week dinsdag (21/7).

Trekvolgorde

De broers zetten dit jaar vol in op dit ras van Vilmorin, want het is de bedoeling er het seizoen tot het einde mee vol te maken. “Het is voor het eerst dat we dit zo doen, legt Reinier uit. Vorig jaar stapten we half oktober over op Vintor, dat kostte toen behoorlijk wat productie. Omdat we veel Flexine hebben, hebben we ook meer keus om een goede trekvolgorde te kiezen”, klinkt het logisch. “Er zit altijd wel een partij bij die je laat kunt trekken. De wortels die we nog op voorraad hebben, zien er goed uit. Je kunt er nog niet alles van zeggen, want het seizoen is nog lang.” Over de markt: “De prijsvorming heeft natuurlijk ook wel enig effect op de hoeveelheid die we trekken. We hebben onze vaste afnemers, hebben ze meer vraag, dan gaat onze productie daarin mee. Vraag en productie spelen op elkaar in.”

CO2

De broers Selles ontvangen al hun wortels uit de Noordoostpolder. “De teelten staan er in het algemeen aardig bij, wel soms met wat tweewassigheid. De aantallen planten zijn in orde. Er staan niet overdreven veel, maar ook niet te weinig.”

De nieuwe wortels gaan bewaard worden in nieuwe koelcellen. Reinier: “We hebben het afgelopen voorjaar een oude koeling gesloopt. Dat was na 35 jaar wel nodig, de cellen hingen aan elkaar van de tempex, er lag een asbest dak op en ze draaiden nog op een ‘oud’ koelmiddel. De nieuwe cellen zijn 9 meter hoog, dat is 5 meter meer dan de oude cellen. Het koelmiddel is CO2. We hebben ook gekeken naar ammoniakkoeling, maar dat is duurder en CO2 is tegenwoordig ook te gebruiken voor producten die lang bewaard moeten worden. We hebben nog enkele oude cellen, die moeten ook nog vervangen worden. Het koelsysteem is daar al wel op voorbereid.

Koelruimte beschikbaar

In de nieuwe cellen kunnen twee keer zoveel wortelkisten als in de oude. “Het is de bedoeling dat we die extra ruimte over een paar jaar ook gaan gebruiken. Totdat het zo ver is, kan iemand die koelruimte voor witlofwortels zoekt ons bellen. O ja, indien nodig kunnen we die wortels ook sorteren.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jasper en Reinier Selles

witloftelers in IJsselmuiden

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin