teeltgeluid

laatste update:28 jul 2020

‘Het zijn zes tot zeven oogstweken geworden voor courgette’

Half mei hoopte Paul Janssen dat zijn vroegste planting courgette van begin april in zo’n zes weken te oogsten zou zijn, vanaf de laatste week van mei. Inmiddels is die hoop werkelijkheid geworden. “Sterker nog, pas in de loop van volgende week oogsten we daar de laatste van.”

Het zijn dus zes tot zeven weken geworden”, stelt Janssen op 7 juli tevreden vast. Ook over de oogst zelf is hij niet ontevreden. “Het verschil met vorig jaar is dat we toen in vijf weken hebben geoogst waar we nu zes tot zeven weken over hebben gedaan. Juni was vorig jaar nogal extreem, dit jaar niet. Het verloopt tot nu toe veel gelijkmatiger.” Dat vertaalt zich in een redelijke prijs op de vrije markt. “Toch zou het mooier zijn als op de vrije markt jaarrond de prijzen vrij stabiel zouden zijn, maar courgette is zo’n product waarvoor dat zeker niet geldt. Het is natuurlijk mooi als courgettes af en toe 30 cent per stuk opbrengen. Alleen op die momenten heb ik er dan niet veel. Als ze 3 cent zijn, heb je er juist heel veel, maar dan verdien je helemaal niets.”

Koud

Op 8 en 9 juli werden koudere dagen met neerslag voorspeld, Janssen verwacht daar onherroepelijk een prijseffect van. Ook hoopt hij nog voldoende van die eerste planting te kunnen oogsten om geen dip in zijn oogst te krijgen. “De oogst van de middenplanting laat nog wat op zich wachten. Begin deze week hebben we daar de eerste bloemen uitgehaald. Normaal kun je dan vanaf volgende week redelijk oogsten, maar ik moet het nog zien wat die koudere dagen teweeg gaan brengen.”

Ik moet zeggen dat het qua neerslag hier rond Hunsel vrij goed verlopen is

Hagel

Daar waar de eerste planting volgende week opgeruimd wordt, volgt de herfstplanting. Janssen hoopt niet dat de voorspelde neerslag daarbij roet in het eten gaat gooien. “Ik moet zeggen dat het qua neerslag hier rond Hunsel vrij goed verlopen is. De eerste planting hebben we de eerste twee tot drie weken moeten beregenen, daarna is hier vrijwel iedere week 20 tot 30 millimeter gevallen. Wel hebben we een flinke hagelbui gehad en daar hebben we in één planting nogal last van gehad, tot vorige week aan toe. Je moet die beschadigde vruchten wel snijden, maar dan kun je ze op de grond laten vallen. Evengoed heb je er dus werk aan.”

Bemesten

Door de neerslag waren regelmatig bijbemestingen nodig. “We hebben iedere tien tot veertien dagen wel een bijbemesting uitgevoerd. Uit de bladmonsters, zeker na een flinke bui, bleek dat dit nodig was. We strooien dan NPK 13-017 of Sulfammo 18, tussen 150 en 200 kilo per gift.”

Of registreer je om te kunnen reageren.